U nedelju izbori za savete nacionalnih manjina

VIDEO K9: U nedelju, 4. novembra, u Srbiji će biti održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Među 18 nacionalnih manjina koje su ispunile uslove za neposredne izbore je i albanska, o čemu je u emisiji Otvoreni ekran govorio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

293

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od kojih je 18 nacionalnih manjina ispunilo uslove za neposredne izbore, dok su se Makedonska, Hrvatska, Crnogorska i Ruska nacionalna manjina kandidovale su se za izbore putem elektronske skupštine.

“Matica Albanaca u Srbiji prvi put učestvuje na ovim izborima, iako se ovi izbori po treći put održavaju nakon odluke Vlade Srbije o formiranju saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Mislimo da je to dobra praksa, pokazala je svoje dobre strane, bez obzira što u toku 2018. je došlo do nekih manjih izmena u tom zakonu, koje mislim da su u pozitivnom smeru vukle opstajanje i budućnost nacionalnih saveta”, naveo je Beriša.

Prava manjina u Srbiji u ovom trenutku imaju zakonom bolje regulisan nivo nego u bilo kojoj zemlji okruženja i većini zapadnih država, naveo je Beriša. Bogatstvo Srbije je u njenom narodu i nacionalnim zajednicama, dodao je on, čija su prava zagarantovana Ustavom.

“Ustav Republike Srbije je predvideo mogućnost uključenja svih manjina koje žive na prostoru Srbije i da ostvare i konzumiraju ona prava koja doživljavaju kao svoja interesna polja u smislu jezika, kulture, pisma, običaja, tradicije i mislim da to zapravo većinski srpski narod, kada se odlučivalo u Skupštini Srbije oko ovog zakona, da je to zapravo pokazalo demokratičnost ove države koja svoj cilj ostvaruje ka pripremi za ulazak u EU”, istakao je Beriša.

Na Posebnom biračkom spisku za ove izbore do 19. oktobra upisano je nešto više od 507.000 birača zа člаnоvе 18 nаciоnаlnih sаvеtа, а zа čеtiri mаnjinе kоје člаnоvе birајu putеm еlеktоrskе skupštinе upisаnо је oko 44.400 birаčа. Svi grаđаni sа birаčkim prаvоm, pripаdnici nаciоnаlnih mаnjinа, nаstvаlјајu nеsmеtаnо dа sе upisuјu ovaj spisаk dо večeras u pоnоć.

“Kada govorimo o ovome moramo imati na umu da je većina ovih lista, zapravo, dobra vojvođanska tradicija. Izbori će biti organizovani u Novom Sadu, u svim mesnim zajednicama gde će moći svi oni koji su se upisali u posebne biračke spiskove za izbore nacionalnih manjina, jer je poznato da na ovim izborima mogu učestvovati samo pripadnici nacionalnih manjina koji mogu glasati samo za liste koji su pripadnici te manjine”, rekao je Beriša.

U dosadašnjem toku priprema za izbore 4. novembra nisu zabeleženi nikakvi propusti ili problemi, zaključio je Beriša, koji je pozvao sve glasače, pripadnike nacionalnih manjina da u nedelju izađu na izbore za članove svojih nacionalnih saveta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.