U nedelji borbe protiv hepatitisa

VIDEO K9: U nedelji pre obeležavanja Svetskog dana hepatitisa, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine apeluju na zainteresovane građane da dođu i testiraju se kod njih.

0
299

Širom sveta oko 325 miliona ljudi živi sa virusnim hepatitisom. Hronični hepatitis B i C su glavni uzrok nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju jetre u Evropi.

Povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, 28. jula, Institut za javno zdravlje Vojvodine uputio je apel svima koji to žele da se im se jave radi besplatnog savetovanja i testiranja.

“Iskoristila bih samo priliku da podsetim naše sugrađane da u Institutu za javno zdravlje Vojvodine kontinuirano tokom cele godine osobe koje su u svom ponašanju prepoznale neke od rizika za dobijanje hepatitisa B ili hepatitisa C, osobe koje imaju potrebu da odrade ovu analizu, to mogu da urade tokom cele godine, a u nedelji pred obeležavanje ovog dana ćemo intenzivirati akciju odnosno radićemo i takozvane brze testove zaintresovanim sugrađanima”, istakla je prim. dr Svetlana Ilić, lekarka specijalista epidemiologije.

U Institutu navode da od 1988. godine broj novoobolelih od hepatitisa B sa manjim oscilacijama stalno opada, a u 2018. godini broj obolelih od akutnog hepatitisa B je najmanji od uvođenja nadzora nad ovim oboljenjem u Vojvodini.

U 2018. godini nije registrovan nijedan slučaj akutnog hepatitisa C, dok je dijagnoza hroničnog hepatitisa C prijavljena kod 46 osoba, bez smrtnog ishoda.

Tema ovogodišnje kampanje obeležavanja Svetskog dana hepatitisa je Pronađi izgubljene milione, koja prenosi poruke o važnosti prevencije, testiranja, ranog otkrivanja i lečenja virusnih hepatitisa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.