U Moskvi 19 poginulih, 149 povređeno

U moskovskom metrou jutros je iskočio voz i u toj nesreći 19 putnika je poginulo, a 149 je povređeno, od kojih je 50 u teškom stanju.

461

Prvi vagon pretrpeo je najviše štete, naveo je jedan od putnika u drugom vagonu i dodao da je voz naglo zakočio i da su se svetla u vozu ugasila.

[quote_box_center]“Bio sam bačen u vazduh. Bilo je krvi na podu, glave u modricama, ruke slomljene. Izbila je panika”, opisao je svedok sudara koji se predstavio kao Ivan u izjavi za Raša tudej.[/quote_box_center]

Raša tudej prenosi da je javljeno da je negde sedam putnika ostalo zarobljeno u jednom od vagona voza i da su preduzeti koraci u pokušaju da se evakuišu zarobljeni putnici, koji su ostali zaglavljeni u tunelu između Parka Pobede i stanice Slavijanski bulevar, na zapadu Moskve.

Itar Tas prenosi reči drugog putnika koji je naveo da su više od sat vremena bili u tunelu kada je rečeno da je počela evakuacija i da su po šinama išli ka Slavijanskom bulevaru.

Novinar ruske agencije sa lica mesta navodi da ljudi izlaze iz metroa i da nisu informisani o tome šta se dogodilo.

Do iskakanja vagona sa putnicima je došlo oko 200 metara od stanice metroa Slavjanski Bulevar, prenela je agencija Itar-Tas navode izvora iz moskovske policije.

Portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije izjavio je za agenciju Rojters da su dobili informacije od svedoka da je voz naglo zakočio, usled čega je više vagona podzemne železnice iskočilo iz šina.

Ruske televizijske stanice prenose da su povređeni prevezeni u bolnicu helikopterom i da spasioci i vatrogasci i dalje evakuišu ljude iz voza koji je zaglavljen u tunelu.

Pučkov odbacio mogućnost da se radi o terorizmu

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov odbacio je mogućnost da se radi o terorističkom aktu kao uzroku železničke nesreće u kojoj je danas poginulo 19 putnika, više od 160 povređeno, od kojih je 118 prevezeno u bolnicu, javila je ruska novinska agencija Itar Tas s.

[quote_box_center]“Teroristički akt se ne ispituje kao uzrok železničke nesreće u moskovskom metrou”, potvrdio je ministar povodom informacije o eksploziji koja se, navodno, dogodila u tunelu prestoničkog metroa između stanica Slavijanski bulevar i Park Pobede.[/quote_box_center]

Šef Nacionalnog centra za upravljanje krizama Viktor Jacucenko navodi da je u 8.39 po moskovskom vremenu voz metroa oštro zakočio kao rezultat gubitka napona u radu železnice, što je izazvao iskliznuće tri vagona.

[quote_box_center]“Oštro kočenje voza između Parka Pobede i stanice Slavijanski bulevar izazvano je nestankom struje i pogrešnim signalom”, naveo je Jacucenko, prenosi Itar Tass i dodaje da je mašinovođa voza poginuo u nesreći.[/quote_box_center]
U ime Ruske vlade, ruski premijer Dmitrij Medvedev, izrazio je saučešće rođacima i prijateljima žrtava i naložio da se pruži pomoć moskovskim vlastima u suočavanju s posledicama nesreće.

Porodicama poginulih u moskovskom metrou biće isplaćeno po 1,5 miliona rubalja (32.100 evra), rekao je zamenik gradonačelnika Pjotr Birjukov dodajući da će milion rubalja (21.400 evra) biti isplaćeno povređenima.

Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o incidentu, potvrdio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

[quote_box_center]“Naravno, predsednik je obavešten. Moskovske vlasti su ga obavestile o incidentu i merama koje se preduzimaju”, rekao je Peskov. [/quote_box_center]

Putin se nalazi u Fortalezseu, u Brazilu, gde učestvuje na samitu Grupe BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.