U Matici srpskoj predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

VIDEO K9: U Matici srpskoj predstavljen je prvi tom ,,Enciklopedije Republike Srpske", publikacije od velikog značaja za Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske, čije je ovo izdanje. U izradi prve enciklopedije sa tih prostora veliku pomoć, kako je istaknuto na današnjem predstavljanju, pružilo im je bogato iskustvo Matice srpske.

425

Enciklopedija Republike Srpske predstavlja svojevrsno svedočanstvo srpskog naroda i sa ovih prostora, istaknuto je u Matici srpskoj koja je ugostila akademike iz RS.

Enciklopedija svedoči i o uspešnoj saradni Matice, odnosno društva njenih članova u Banjaluci, sa Akademijom nauka i umetnosti Republike Srpske.

“Evo, krenuo je taj veliki projekat izrade Enciklopedije Republike Srpske. Mi smo budnim okom pratili sve što se radilo, pre svega rad prof. akademika Rada Mihaljčića i, evo, sad su ti rezultati vidljivi, kao i koliko dobrih važnih informacija u vezi sa RS, pa i celom BiH, što se tiče srpskog naroda na tom prostoru, urađeni su na zaista valjan način”, naveo je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske, prema rečima njenog predsednika,  akademika Rajka Kuzmanovića, na početku rada na ovom monumentalnom projektu imala je snažnu pomoć Matice srpske, pre svega u stvaranju metodologije za izradu jednog ovakvog specifičnog dela.

“Mi smo završili prvi tom ,,Enciklopedije RS” i taj tom je naišao na tako jedno priznanje i odjek, pa je tako na Sajmu knjiga u oktobru minule godine ovaj tom dobio prvu nagradu za dijasporu. To znači bilo je izloženo oko iz 20 država iz dijaspore, a ovaj tom je dobio prvu nagradu. Radili smo tako da Enciklopedija postane zaista nešto čemu se može verovati, jer ništa nismo ugradili u Enciklopediju što nije zasnovano na sigurnim podacima, sigurne provinijencije”, istakao je Kuzmanović.

Kuzmanović je uveren da ova svojevrsna lična karta Republike Srpske stoji rame uz rame sa sličnim izdanjima u zemljama okruženja, pa čak i svetskim enciklopedijama.

Prema ranijim najavama, drugi tom Enciklopedije biće predstavljen na jesen, a preostali tomovi u narednih pet godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.