U Koviljskom ritu najviše stradalih ptica

VIDEO K9: U koliziji, odnosno pojavi u kojoj se ptica sudari sa provodnicima između dva dalekovoda ove godine najviše su stradali labudovi, poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
41

Samo ove godine više od 80 ptica stradalo je pri sudaru sa provodnicima između dva dalekovoda, od kojih najviše u Koviljskom ritu, saopšteno je iz iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U ovim kolizijama, kako navode, najčešće stradaju labudovi, ali i patke gluvare, gugutke, velike bele čaplje, golubovi grivnaši i čvorci.

Najviše stradaju ptice koje imaju ograničeno vidno polje, veliko telo i koje su slabo okretne te zbog toga ne mogu brzo da reaguju i promene visinu ili preusmere svoj let kako bi zaobišle žice.

Ovo društvo od oktobra 2020. sprovodi Međunarodni projekat za sprečavanje stradanja ptica na dalekovodima „LIFE Danube Free Sky“ koji predstavlja jedinstveni primer široke međunarodne saradnje organizacija civilnog društva i elektroprivrednih preduzeća iz sedam evropskih zemalja i duž jednog od najvažnijih selidbenih koridora u Evropi – reke Dunav.

U okviru projekta se rade obilasci opasnih stubova i beleženje stradanja ptica na dalekovodima, razvija baza tih podataka, sprečavaju sudari ptica sa električnim vodovima, a takođe se radi i na zaštiti od strujnog udara na distributivnim i železničkim vodovima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.