U kojoj državi se nalazi Srbija? – Među jčešćim pitanjima stranaca na Guglu o našoj zemlji

U kojoj se državi nalazi Srbija, da li je Srbija deo Rusije, kako se Srbija danas zove, to su neka od pitanja koja se na engleskom jeziku pretražuju na Guglu.

0
134

Dok su među „najguglanijim” pojmovima u Srbiji prošle godine bili „Zadruga”, „Nebojša Glogovac” i „Svetsko prvenstvo u fudbalu”, strance o Srbiji interesuje i to koliko je visok predsednik Aleksandar Vučić.

Najveći svetski internet pretraživač ima i odgovore na većinu njih.

Da li Srbija i dalje postoji?

Odgovor Gugla: Srbija, nekadašnja centralna republika Jugoslavije, sada je zemlja na središnjem delu Balkanskog poluostrva u jugoistočnoj Evropi.

Graniči se sa četiri od šest bivših jugoslovenskih socijalističkih republika – Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

Kako je Srbija dobila ime?

Odgovor Gugla: Prema delu vizantijskog cara Konstantina Sedmog „O upravljanju carstvom” (De Administrando Imperio) Srbi su potekli od „belih Srba” koji su živeli na „drugoj strani Turske” (ime koje je korišćeno za Mađarsku), u području koje se zvalo Bojka ili Bela Srbija.

Da li je Srbija bila deo Otomanskog carstva?

Odgovor Gugla: Otomansko carstvo osvojilo je teritoriju severne Srbije 1459. godine, kada im je Smederevo palo u ruke. Jedine slobodne teritorije bile su delovi Bosne i Zete.

Nakon pada bosanske kraljevine 1496. godine, Srbijom je vladalo Otomansko carstvo skoro tri veka.

Da li je Srbija opasna?

Odgovor Gugla: Beograd nema visok stepen uličnog kriminala, ali je prisutno džeparenje i otimanje torbica, a turisti su glavne mete.

Ljudi koji putuju u Srbiju treba da preduzmu iste mere predostrožnosti u Beogradu kao u svakom velikom gradu širom sveta.

Da li je Srbija dobra zemlja za život?

Odgovor Gugla: Beograd, glavni grad Srbije, dobar je za stanovanje.

Prema Guglovoj rang listi gradova, dobro je mesto za život koje u odnosu na troškove života, bezbednost i toleranciju.

Da li je bezbedno voziti kroz Srbiju?

Odgovor Gugla: Ne možete zameniti međunarodnu vozačku dozvolu za srpsku.

Opšti standard puteva u Srbiji varira od dobrog do lošeg. Putevi su lošiji u ruralnim područjima, posebno nakon lošeg vremena.

Posebno je opasna Ibarska magistrala koja povezuje Beograd, preko Čačka i Užica, sa Crnom Gorom.

Po čemu je Srbija najpoznatija?

Odgovor Gugla: Deset najpoznatijih stvari o Srbiji – šljivovica, vampiri i paprika, Novak Đoković, Pirotski ćilim, slava, Nikola Tesla, Egzit, hrana, splavovi, kafane.

Strance zanima i da li je Srbija demokratska zemlja, zašto su Srbi visoki, ali i zašto su lepi.

Naravno, ima i onih uobičajenih pitanja na koja ste sigurno naišli u razgovoru sa strancima – poput toga da li je Srbija Sibir ili Sirija.

(BBC.com)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.