U Kamenici 2 počelo zračenje pacijenata

VIDEO K9: Novi aparat za zračenje pušten je danas u rad na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Aparat, koji spada među najsavremenije, instaliran je u novom prostoru Instituta za onkologiju.

0
2243

Linearni akcelerator koji je stigao u Kamenicu spada među najsavremenije aparate u okruženju. Akcelerator je instaliran u potpuno novom i adaptiranom prostoru Instituta za onkologiju Vojvodine.

“Danas zvanično na Institutu za onkologiju Vojvodine počinje zračenje pacijenata najnovijom tehnologijom, odnosno, naprednim tehnikama zračenja. Time ovaj Institut, koji godišnje leči preko 3.000 pacijenata zračnom terapijom od najtežih malignih bolesti, postaje najreferentniji centar u Republici Srbiji, pošto napredne tehnike zračenja ne radi ni jedan onkološki centar u Republici”, naveo je doc. dr Zoran Gojković, Pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Kako Gojković navodi od kada se otvorila Kamenica 2, lečenje je bezbednije i rezultat je mnogo bolji jer na Institutu imaju najbolje tehnike lečenja.

“Napredne tehnike zračenja omogućavaju da delujemo na sam tumor daleko većom dozom zračenja uz maksimalnu poštedu okolnih zdravih tkiva, čime poboljšavamo takođe rezultate zračenja naših pacijenata. Do sada smo naprednim tehnikama ozračili 8 pacijenata i očekujemo da će tim za Klinike za radio-terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine oko 100 pacijenata ozračiti”, rekao je prof. dr Zoran Radovanović, direktor Instituta za onkologiju.

On je podsetio da je 20. mart Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji je najčešći malignitet kod žena i od kojeg godišnje u Srbiji oboli oko 5.000 pacijenata, a u Vojvodini oko 1.600 i zato su potrebni pregledi bar jednom godišnje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.