U Italiji zabranjeno nevakcinisanoj deci da idu u školu

U Italiji je zabranjeno nevakcinisanoj deci da dolaze u školu, što je rezultat višemesečne nacionalne debate o obaveznosti vakcinisanja.

161

Deca mlađa od šest godina biće odbijana pri upisu u osnovnu školu, a roditelji starije dece biće suočeni sa novčanom kaznom do 500 evra ukoliko svoju decu, nevakcinisanu, upišu u školu, javio je danas britanski BBC.

Italijanski zvaničnici navode da je stopa vakcinacije poboljšala situaciju od uvodjenja tzv. Lorenzin zakona, nazvanog po bivšem ministru zdravlja koji je uveo obavezu da deca moraju da prime niz obaveznih vakcina pre upisa u školu.

Školarci tako moraju da prime vakcine protiv varičela, polio, malih boginja, zauški i rubeola, dok deca mladja šest godina biće udaljena iz jaslica i obdaništa ukoliko nemaju dokaz o vakcinaciji, prema istom zakonu.

Deci starosti od šest do 16 godina zakonom ne može biti zabranjeno da idu u školu, ali njihovi roditelji se suočavaju s kaznom od 500 evra, ukoliko svoje dete pošalju u školu bez prolaska obavezne vakcinacije.

“Sada svi imaju vremena da se vakcinišu. Bez vakcine nema škole”, jasna je bila italijanska ministarka zdravlja Đulija Grilo, navodi BBC. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.