U Hitnoj pomoći najburnije 2. januara

VIDEO K9: Novogodišnja noć protekla je prilično mirno, saznajemo u novosadskoj Hitnoj pomoći, ali su zato u naredna dva dana njihove dežurne ekipe imale izuzetno veliki broj intervencija. Tokom prazničnih dana bilo je oko 670 poziva na dnevnom nivou, a najviše tegoba imali su hronični plućni i srčani bolesnici.

0
379

Desetine hiljada ljudi dočekalo je Novu godinu na Trgu Slobode, uz svega 10-ak intervencija Hitne pomoći, uglavnom zbog prekomernog unosa alkohola i to malađe populacije, kažu u ovoj ustanovi.

“Mi smo najavili da će naše lekarske ekipe dežurati na Trgu povodom dočeka Nove godine. Tako je i bilo i možemo reći da je realtivno mirno proteklo. Što se tiče samih ekipa, na Trgu bilo je svega 10-ak intervencija i to mahom zbog osoba koje su preterale sa konzumacijom alkohola, dok su preostale lekarske ekipe koje su radile redovno svoj posao zabeležile takođe uobičajen broj intervencija”, rekla je dr Mirjana Bursać iz novosadske Hitne pomoći.

Posledice dočeka, međutim izazvale su brojnije intervencije njihovih lekarskih ekipa. Samo 2. januara intervenisali su je 141 put, a sugrađani su se prilikom poziva, kako je navela Bursać, žalili uglavnom na vrtoglavicu i glavobolju, koje se prijavljuju kao neurološki problem. Na terenu se pokazalo, navela je Bursać da su takva stanja uglavnom bila uzrokovana visokom temperaturom.

“Međutim, ono što možda treba da napomeno, jeste da su naredniih par dana bili prilično burni za Hitnu pomoć. Odnosno, zabeležili su izuzetno veliki broj hitnih poziva, čak preko 670 poziva se u toku dana beležilo. Mi smo neki neslavan rekord zabeležili preključe, kada smo imali 141 intervenciju i to je izuzetno velik broj. Ono što je karakteristično, nije bilo intervencija na javnim mestima, uglavnom su bile intervencije kod hroničnih bolesnika. Poseban apel bih možda uputila vezan za temperature, odnosno febrilna stanja, koja su sada trenutno aktuelna. Izuzetno puno osoba ima visoku temperaturu, vrlo često nas zbog toga zovu, često se to prijavljuje kao neurološki deficit”, navela je dr Bursać.

Apel doktorke Bursać jeste da se zbog temperature pacijenti javljaju svom izabranom lekaru, kako bi broj 194 ostao slobodan za hitne slučajeve.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.