U čijem planu je “Novi Sad na vodi” ?

VIDEO K9: Nakon što je JP "Urbanizam" navelo da će u novoj planskoj dikumentaciji, koja je u pripremi, biti izbvrisana stambeno-poslovna gradnja na području Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog ostrva, Ponovo se oglasila Inicijativa "Vidi gari, ne može" tvrdnjom da grad ne odustaje od takozvanog projekta "Novi sad na vodi".

0
29

Kao dokaz da gradska vlast nije odustala od stambeno-poslovna gradnja na području Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog ostrva, potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik, Borislav Novaković, u petak je ispred Inicijative “Vidi, gari, ne može”, na gradskom trgu predstavio navodni Nacrt urbanističkog plana priobalja Dunava.

Novaković tvrdi i da donošenje Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2031. godine kasni upravo zbog “Novog Sada na vodi”.

Novaković je rekao da je plan koji je predstavio dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće i da to ne znači da će taj plan biti i konačno rešenje, ali da, kako je naveo, nije ni smelo da se dogodi da ga on predstavlja javnosti, te je pozvao lokalnu vlast da učini javnim plan uređenja priobalja, kao i nacrt novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, kako bi mogle da budu organizuju javne rasprave.

Dunav i njegov obalski pojas sa nasipom pripada ekološkom koridoru od međunarodnog značaja, rekla je ovom prilikom Olivera Radovanović iz „Zelene mreže Vojvodine“ i dodala da su rešenjem Zavoda za zaštitu prirode Srbije delovi Ribarskog ostrva, Šodroša i Kameničke ade proglašeni za prirodna dobra i pod strogim su režimom zaštite, jer su staništa brojnih retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Podsetimo, JP “Urbanizam” u odgovoru koji je uputio „Zelenoj stolici“ navelo je da nova planska dokumentacija, koja je u izradi, briše iz planskog dokumenta stambeno-poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva, te da je prethodna planska dokumentacija predviđala komercijalne sadržaje, kao što su hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz uslužnih objekata koji su zahtevali više saobraćajnica za funkcionalno povezivanje, a da nova planska dokumentacija ne predviđa slične sadržaje.

Nova planska dokumentacija, naveo je „Urbanizam“ predviđa očuvanje šumskog pojasa, javne sadržaje kulture i sporta koji čine oko 3% teritorije Kameničke ade, a planirano je i čišćenje i oživljavanje vode u Dunavcu planiranim hidrotehničkim zahvatima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.