U Češkoj počeli izbori za predsednika

U Češkoj je u petak posle podne otvoreno oko 15.000 birališta na kojima se odlučuje ko će postati četvrti predsednik Češke kada se sredinom marta u penziju povuče sadašnji šef države Miloš Zeman.

0
47

Prema svim anketama raspoloženja birača, predizbornim modelima i ocenama analitičara, Česi među osam kandidata novog predsednika neće izabrati u prvom krugu, danas i u subotu, jer niko od troje favorita nema šanse da osvoji već sada više od 50 odsto glasova birača.

Bivši premijer populista, tajkun agrara i hemijske industrije, peti najbogatiji u Češkoj Andrej Babiš, nekadašnji načelnik Generlaštaba i bivši šef Vojnog komiteta NATO, general u penziji Petr Pavel, nosilac francuskog ordena Legije časti, i ekonomista, nekadašnja rektorka Mendelovog univerziteta u Brnu Danuše Nerudova tri su imena koja imaju šanse da uđu u verovatni drugi krug izbora za 14 dana.

Iako su ovlašćenja češkog predsednika mala, a zemlja ima premijerski sistem i vodi je Vlada, Česi često zamišljaju da predsednik može da im pomogne u svakodnevnim životnim problemima.

“Šef države nije onaj političar koji neposredno utiče na cenu jaja ili dostupnost zdravstvene nege. Isto tako ne može da bude večiti kibicer koji stoji iza leđa Vlade ili svakog pojedinog ministra i govori mu šta treba da radi”, podsetio je u komentaru danas dnevnik Pravo.

Za ove izbore, prema anketama, vlada veliko interesovanje birača, a o konačnom ishodu odlučiće četvrtina ili trećina neopredeljnih birača koja još uvek ne zna za koga da glasa.

Po izbornim modelima, ali i kladionicama, najviše šanse ima “anti-Babiš” i “anti-Zeman” – general Pavel, nezavisni kandidat birača desnog centra i dela građanskog društva. Po tim prognozama poraziće Babiša i dobiti podršku 57 odsto birača u drugom krugu.

Analitičari, medjutim, upozoravaju da su moguća i iznenađenja u kampanji pred drugi krug, kao što je sadašnji predsednik Miloš Zeman 2013. godine uspeo neočekivano da porazi favorita drugog kruga, bivšeg šefa češke diplomatije i Havelovog kancelara iz redova nemačkog plemstva u Čehoslovačkoj, liberala Karela Švarcenberga.

Zeman je u debatama pred tadašnji drugi krug izvukao starog bauka – Sudetske Nemce deportovane posle Drugog svetskog rata koji navodno žele da im se vrati konfiskovana imovina koju su posle deportacija dobili Česi.

Čim se u subotu, u 14 časova, zatvore birališta, počinje prebrojavanje glasova i rezultati prvog kruga biće poznati već uveče.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.