U čast Svetog Ištvana

VIDEO K9: Dan Svetog Ištvana, najveći mađarski nacionalni praznik, obeležen je nizom proslava od 18. do 20. avgusta širom Mađarske, a i u Novom Sadu.

0
55

Svoj najveći praznik, Dan Svetog Ištvana, prvog ugarskog kralja, Mađarska je, nakon višednevne proslave, obeležila 20. avgusta kako i dolikuje.

Ovaj praznik proglašen je i za datum od pokrajinskog značaja i nizom događaja obeležen je i u našem gradu.

Jedan od njih održan je u nedelju, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra “Petefi Šandor”.

Karolj Kiralj, direktor MKC “Petefi šandor” Novi Sad, izrazio je zadovoljstvo što su u mogućnosti da ovaj veliki praznik proslave u svojim novim prostorijama.

Dan Svetog Ištvana proslavljen je prigodnom predstavom, recitalima, pesmom i igrom, koji su nastavljeni ispred Centra i nakon zvaničnog dela programa.

Podsetimo, Mađarski kulturni centar “Petefi šandor” je osnovan 26. maja 2021. odlukom Skupštine grada, sa ciljem da novosadskoj mađarskoj zajednici obezbedi prostor u kojem  može da razvija svoje kulturne delatnosti i očuva i neguje svoju tradiciju, a zgrada u Ulici Jožefa Atile na Telepu, u kojoj se nalaze njihove prostorije, svečano je otvorena u junu ove godine, nakon kompletne rekonstrukcije i adaptacije i deo je Mreže kulturnih stanica Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.