U čast Rudolfu Bručiju – balet “Katarina Izmailova”

VIDEO K9: Balet "Katarina Izmailova" komponovao je Novosađanin Rudolf Bruči, a ove godine se obeležava 100 godina od njegovog rođenja. Premijera ove baletske predstave u SNP je u subotu 20. maja, a repriza je u utorak 23. maja.

0
1307

Pred sam kraj pozorišne i baletske sezone u Srpskom narodnom pozorištu premijerno će biti izvedena baletska predstava Katarina Izmailova koju je komponovao Rudolf Bruči.

Biće to veliki i značajan kulturni događaj, s obzirom da je Bruči vrlo ugledan kompozitor i ostavio je veliki trag u pozorišnoj i muzičkoj umetnosti. Njegova muzika je izuzetno snažna i nadasve dramska, koja verno prati radnju i duhovno i emotivno stanje pre svega Katarine, ali i ostalih likova iz baletske priče.

“Jedna potpuno nova forma, potpuno drugačiji balet, savremeni balet. Naša publika je navikla na naše interpretacije u klasičnom izvođenju, ali ovo je jedan potpuni izazov i za nas i verujem jedno veliko iznenađenje za našu publiku i da ćemo imati priliku da im pokažemo jedan novi izraz”, rekao je Toni Ranđelović, v. d. direktora SNP-a. 

Koreografiju je 1977. godine postavio čuveni koreograf Dimitrije Parlić, koji je ujedno i bio reditelj ove baletske predstave, a Konstantin Tešea ju je preneo u novu predstavu.

“Meni je bilo zanimljivo, nečija koreografija, pogotovo takvog velikana vratiti na scenu. Naišao sam na dobre podele uloga i da su igrači dorasli takvoj vrsti igre. Jer to nije čist balet, tu je dramski i režijski on vrlo dobro uradio”, naveo je Tešea.

Tešea očekuje da će publika prihvatiti balet koji je i za njega bio veliki izazov, jer je zadatak pred njim bio veliki, okolnosti na samoj sceni teške, ali se, kako je isatakao, nada uspehu premijere u subotu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.