U čast oslobodilaca Novog Sada

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 9. novembra - Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, u Porti Uspenske crkve položeni su venci na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine i održan pomen stradalima.

0
317

Vence su na Spomen krst palim borcima, povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, u Porti Uspenske crkve položili predstavnici grada, delegacija Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacija Vojske Srbije.

“Deveti novembar je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Novog Sada, posebno u istoriji 20. veka, ali ove godine on dobija još više na značaju imajući u vidu da proslavljamo sto godina od kraja Prvog svetskog rata, od oslobođenja Novog Sada i sto godina od Odluke o prisajedinjenju Srema, Bačke, Banata i Baranje odnosno Vojvodine, Kraljevini Srbiji. Taj datum dočekujemo uvek sa ponosom i sa jasnim pogledom u budućnost, a imajući u vidu sve ono što su nam naši preci ostavili”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad se, kako je istakao, razvio u slobodi, uspeo da se oporavi od velikog stradanja nakon Drugog svetskog rata i nastavio sa još većim razvojem u dobro organizovan srednjoevropski grad, sa punim pravom nazvan Srpska Atina, a isto tako i Evropska prestonica kulture i Evropska prestonica mladih.

“Grad koji je uvek bio spreman da prihvati sve, koji je u teškim vremenima umeo da prigrli i sačuva naše sunarodnike, Srbe stradalnike sa prostora bivše Jugoslavije, a da istovremeno ne ugrozi svoju multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost. Do svega toga ne bi došlo da nije bilo tog 9. novembra 1918. godine, da nije bilo ulaska srpske vojske pobedničke i stradalničke vojske iz I svetskorata, iz balkanskih ratova”, naveo je Vučević.

9. novembar kao svoj dan obeležava i Prva kopnena brigada sa komandom u Novom Sadu.

“Čestitam građanima Novog Sada praznik, a veličanstvena vežba koja je u toku pokazuje apsolutnu spremnost Vojske da štiti izvojevanu slobodu”, rekao je general Željko Petrović, komandant Prve kopnene brigade Vojske Srbije.

Na današnji dan 1918. godine, pre tačno 100 godina oslobođen je Novi Sad u Prvom svetskom ratu, kada su prve regularne jedinice vojske Kraljevine Srbije ušle u grad. Konjički eskadron Dunavske divizije, iz sastava Prve armije vojvode Petra Bojovića, koje su iz Petrovaradina ušle u Novi Sad, predvodio je major Vojislav Bugarski.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.