U čast Dejana Medakovića

VIDEO K9: Karlovačku gimnaziju od 7. jula krasi bista akademika Dejana Medakovića, u čiju je čast pre 15 godina ustanovljena i Prometejeva književna nagrada za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku.

0
51

Bista akademika Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji, rad vajara Tome Serafimovskog, svečano je otkrivena u petak u Karlovačkoj gimnaziji.

Tom prilikom je pomenuto da je pre više od tri decenije, na inicijativu akademika Medakovića, pokrenut veliki proces obnove, pre svega duhovne snage koju Sremski Karlovci imaju za srpski narod.

Medaković je tokom života objavio 46 knjiga, od čega 21 na stručne teme. Težište njegovog rada bilo na srpskom baroknom slikarstvu, srpskim kulturnim prilikama u 18. veku i srpskom slikarstvu u 19. veku. Prevođen je na mnoge jezike. Za svoje delo nagrađen je nizom međunarodnih i domaćih odlikovanja, nagrada i drugih priznanja. Predavao je po pozivu na više evropskih univerziteta i naučnih ustanova, a uz stručni rad, uporedo se uspešno bavio književnim stvaralaštvom i pisao poeziju, prozu, putopise.

Svečanost, upriličena na Medakovićev rođendan u Sremskim Karlovcima, kruna je obeležavanja stogodišnjice od rođenja ovog velikana naše kulture i nauke i ličnosti koja je obeležila jednu epohu novije istorije Srbije.

Akademik Dejan Medaković bio je srpski istoričar umetnosti, univerzitetski profesor, književnik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Vukove zadužbine u tri mandata, kao i potpredsednik Srpske književne zadruge. U njegovu čast je 2008. godine ustanovljena nagrada „Dejan Medaković”  za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.