U čast banu Jelačiću

VIDEO K9: Hrvatska zajednica u Srbiji je u sredu, 16. oktobra, proslavila jedan od svojih najvećih praznika, Spomendan rođenja bana Josipa Jelačića.

191

Služenjem svete Mise za pokojnog bana Josipa Jelaćića u njegovoj krštenoj župi Sv.Jurja u Petrovaradinu, 16. oktobra je počeo program obeležavanja svečanosti jednog od najvećih praznika Hrvatske zajednice u Srbiji.

Spomendan rođenja bana Jelačića uveče je nastavljen kulturno-umetničkim programom u amfiteatru SPENS-a.

“Svake godine HKPD Jelaćić u zajedništvu suorganizuje sa Hrvatskim nacionalnim vijećem kao krovnom institucijom naše Hrvatske zajednice u Srbiji, organizira jedan od četiri praznika, koji su priznati u Srbiji kao praznici Hrvatske nacionalne zajednice, a to je Spomendan rođenja Josipa Jelačića, poznatog hrvatskog bana. Ne bez razloga smo mi jedan od suorganizatora, jer nosimo njegovo ime, jer smo iz Petrovaradina, jer je on rođen u Petrovaradinu pre 218. godina”, rekao je Petar Pifat, predsednik HKPD Jelačić.

Pored dečjeg, orkestarskog, zborskog i klapslog odela HKPD Jelačić, nastupili su i gosti, umetnici iz Subotice i hrvatske Požege. Proslavi su prisustvovali i visoki gosti iz naše zemlje i BiH, kako i predstavnici brojnih drugih nacionalnih zajednica iz Srbije.

“Mi tako i pokušavamo, uvek pozivamo drage goste. Naravno, mali je prostor i mogućnosti da ljudi stignu na jedno mesto kada krenu iz raznih krajeva, pošto su i naše zajednice disperzirane i ima ih svuda, ali evo, ono što smo uspeli sabrati večeras to je tu s nama da to proslavimo”, kazao je Lazar Cvijin, predsednik IO Hrvatskog nacionalnog veća.

Josip Jelačić Bužimski bio je austrijski general i hrvatski ban, poznat po borbi protiv pobunjenih Mađara za vreme revolucija 1848, kao i ukidanju kmetstva u Hrvatskoj u kojoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.