U čast banu Jelačiću

VIDEO K9: Hrvatska zajednica u Srbiji je u sredu, 16. oktobra, proslavila jedan od svojih najvećih praznika, Spomendan rođenja bana Josipa Jelaćića.

96

Služenjem svete Mise za pokojnog bana Josipa Jelaćića u njegovoj krštenoj župi Sv.Jurja u Petrovaradinu, 16. oktobra je počeo program obeležavanja svečanosti jednog od najvećih praznika Hrvatske zajednice u Srbiji.

Spomendan rođenja bana Jelačića uveče je nastavljen kulturno-umetničkim programom u amfiteatru SPENS-a.

“Svake godine HKPD Jelaćić u zajedništvu suorganizuje sa Hrvatskim nacionalnim vijećem kao krovnom institucijom naše Hrvatske zajednice u Srbiji, organizira jedan od četiri praznika, koji su priznati u Srbiji kao praznici Hrvatske nacionalne zajednice, a to je Spomendan rođenja Josipa Jelačića, poznatog hrvatskog bana. Ne bez razloga smo mi jedan od suorganizatora, jer nosimo njegovo ime, jer smo iz Petrovaradina, jer je on rođen u Petrovaradinu pre 218. godina”, rekao je Petar Pifat, predsednik HKPD Jelačić.

Pored dečjeg, orkestarskog, zborskog i klapslog odela HKPD Jelačić, nastupili su i gosti, umetnici iz Subotice i hrvatske Požege. Proslavi su prisustvovali i visoki gosti iz naše zemlje i BiH, kako i predstavnici brojnih drugih nacionalnih zajednica iz Srbije.

“Mi tako i pokušavamo, uvek pozivamo drage goste. Naravno, mali je prostor i mogućnosti da ljudi stignu na jedno mesto kada krenu iz raznih krajeva, pošto su i naše zajednice disperzirane i ima ih svuda, ali evo, ono što smo uspeli sabrati večeras to je tu s nama da to proslavimo”, kazao je Lazar Cvijin, predsednik IO Hrvatskog nacionalnog veća.

Josip Jelačić Bužimski bio je austrijski general i hrvatski ban, poznat po borbi protiv pobunjenih Mađara za vreme revolucija 1848, kao i ukidanju kmetstva u Hrvatskoj u kojoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.