U Čačku proglašena epidemija afričke kuge svinja

Na celoj teritoriji Čačka proglašena je epidemija afričke kuge svinja, rekao je danas lokalni koordinator aktivnosti na suzbijanju te epidemije Aleksandar Maksimović.

0
61

On je rekao novinarima da je ta bolest do sada zabeležena u čačanskim selima Mrčajevci, Bečanj, Mojsinje i Zablaće, još šest sela je proglašeno zaraženim područjem, a 20 ugroženim od te zaraze.

Dodao je da su 23 svinje, koje su otkrivene prošle nedelje prilikom nedozvoljenog transporta u Pakovraću, uništene i propisno zakopane kako ne bi dalje predstavljale potencijalni izvor zaraze.

Afrička kuga svinja na teritoriji Čačka prvi put je zabeležena 4. maja u selu Mrčajevci, a posle 60 dana pojavile su se nove zaražene svinje u tom i selu  Bečanj, posle čega se bolest raširila.

Afrička kuga je do juče potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga, a eutanazirano je 19.740 zaraženih svinja.

Operativni štab za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti te bolesti, formiran pri Vladi Srbije, koordinira preduzimanje sveobuhvatnih mera, a njime predsedava premijerka Ana Brnabić.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

(Autor: Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.