U Britaniji novi soj kovida: Brzo se širi, nema simptoma

Prema najnovijoj studiji koja je objavljena u Velikoj Britaniji tom zemljom širi se novi soj korona virusa AY.4.2.

0
11

Prema studiji koj koju je izradio Imperijal koledž u Londonu, 11,8 odsto od 841 sekvencirane pozitivne probe pokazuje prisustvo subvarijante korona virusa AY.4.2.

Ovaj novi soj se, prema britanskim vlastima, širi brže nego dosadašnji sojevi, a naučnici ističu da je istovremeno sve manje simptomatskih oboljenja.

Naime, kako se navodi u toj analitzi, kod zaraze ovim novim sojem retkost su tipični simptomi korone kao što su gubitak čula mirisa i ukisa, temperatura i kašalj.

Autor studije Pol Eliot kaže da je, ukupno gledano, dobro što je sve manje simptoma, dok je naučnica Kristel Doneli televiziji Skaj kazala da za sada ne može da se proceni kako će ova subvarijanta koronavirusa uticati na dalji tok pandemije.

Manje simptomatičnih slučaja znači da će manje inficiranih slučaja biti prepoznato, a na drugoj strani nestanak simptoma kao što je kašalj može smanjiti opasnost od zaraze.

Svetska zdravstvena organizacija novi soj okarakterisala je kao soj za koji ne postoji zabrinutost, ali koji mora da se prati. (AGencije, Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.