U borbi za očuvanje ćirilice

VIDEO K9: Sve većim napretkom tehnologije i komercijalizacijom zapadne kulture, ćirilica se u Srbiji sve manje koristi.

0
85

Za opstanak nacionalnog pisma u opštoj i službenoj upotrebi bori se i udruženje “Ćirilica” iz Novog Sada.

“Ćirilica je srpska prepoznatljivost”, kažu u udruženju “Ćirilica” iz Novog Sada, koje se zalaže da srspki jezik ima jedno pismo, kao i, kako kažu, svi ostali jezici u svetu.

Napominju da je ćirlica jedinstveno pismo u svetu i deo srpskog identiteta i da ga kao takvo treba čuvati i negovati. Međutim, smatraju u ovom udruženju, jedinstvenost ćirilice je sve više ugrožena.

Jaćimović navodi da su ratovima neprijatelji Srbije imali za cilj da iskorene ćirilicu kao važan deo nacionalnog identiteta.

Međutim, kako je rekao, danas ćirilicu najviše ugrožavaju oni koji je koriste, odnosno ne koriste.

Udruženje “Ćirilica” sprovelo je i istraživanje o zastupljenosti srpskog jezika i ćirilice i ostalih jezika i pisama na uličnim natpisima u Novom Sadu.

Rezultat smatraju “alarmantnim” i “krajnje zabrinjavajućem” jer je u 100 posmatranih ulica najzastupljenija, kako kažu, hrvatska latinica sa 69% dok je zastupljenost ćirilice svega 26%.

Napominju da je naophodna institucionalna podrška kako bi ćirilica bila očuvana, te naglašavaju da im je aktuelna vlast dosta pomogla u sprovođenju ovog istraživanja.

Ovo udruženje broji 37, uglavnom starijih članova. Ranđelović kaže da rade na “podmlađivanju” udruženja pa su na vanrednoj skupštini koja je održana u ponedeljak izabrali novog predsednika, a to je tridesettrogodišnji Željko Savić, master kulturolog.

Ono što Ranđelović posebno napominje jeste angažovanost svakog pojedinca na očuvanju ćirilice, pre svega u svakodnevnoj pisanoj komunikaciji tokom koje većina ljudi koristi latinicu i sticanjem navike gube osećaj za tradiocionalno srpsko pismo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.