U borbi protiv raka neophodna stalna edukacija

VIDEO K9: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležen je juče i u centru Zrenjanina, gde je deljen promo materijal sa ciljem da žene budu što bolje informisane o skriningu i važnosti preventivnih pregleda.

256

 

 

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke zaposleni u zrenjaninskom Domu zdravlja, Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin i aktivisti Crvenog krsta Zrenjanin organizovali su akciju u glavnoj gradskoj ulici gde je deljen promo materijal sa ciljem da naše sugrađanke budu što bolje informisane o skriningu i važnosti preventivnih pregleda u borbi protiv raka dojke.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da se godišnje registruje preko milion i 700 hiljada obolelih žena u svetu, a da umre preko pola miliona, istakla je dr Jelena Medić Simovljević, koja se osvrnula i na statistiku kada je u pitanju Srbija, kao i na skrining program koji je država pokrenula 2012.godine.

Crveni krst se takođe priključio akciji u centru grada, s obzirom na to da se u okviru svojih aktivnosti bavi promocijom zdravlja kao i zdravih stilova života.

Iako se rak dojke može otkriti u početnom stadijumu kada je verovatnoća izlečenja velika, rasprostranjenost oboljenja i podaci o smrtnosti u našoj zemlji i dalje su zabrinjavajući.

Smatra se da je nastanak raka dojke posledica udruženog delovanja više faktora i preventivne aktivnosti treba usmeriti na faktore rizika koje možemo modifikovati. (Prilog KTV Zrenjanin)

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.