U borbi protiv raka neophodna stalna edukacija

VIDEO K9: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležen je juče i u centru Zrenjanina, gde je deljen promo materijal sa ciljem da žene budu što bolje informisane o skriningu i važnosti preventivnih pregleda.

0
272

 

 

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke zaposleni u zrenjaninskom Domu zdravlja, Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin i aktivisti Crvenog krsta Zrenjanin organizovali su akciju u glavnoj gradskoj ulici gde je deljen promo materijal sa ciljem da naše sugrađanke budu što bolje informisane o skriningu i važnosti preventivnih pregleda u borbi protiv raka dojke.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da se godišnje registruje preko milion i 700 hiljada obolelih žena u svetu, a da umre preko pola miliona, istakla je dr Jelena Medić Simovljević, koja se osvrnula i na statistiku kada je u pitanju Srbija, kao i na skrining program koji je država pokrenula 2012.godine.

Crveni krst se takođe priključio akciji u centru grada, s obzirom na to da se u okviru svojih aktivnosti bavi promocijom zdravlja kao i zdravih stilova života.

Iako se rak dojke može otkriti u početnom stadijumu kada je verovatnoća izlečenja velika, rasprostranjenost oboljenja i podaci o smrtnosti u našoj zemlji i dalje su zabrinjavajući.

Smatra se da je nastanak raka dojke posledica udruženog delovanja više faktora i preventivne aktivnosti treba usmeriti na faktore rizika koje možemo modifikovati. (Prilog KTV Zrenjanin)

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.