U borbi protiv melanoma

VIDEO K9: Najbolja prevencija u borbi protiv melanoma je izbegavanje neumerenog uticaja UV zračenja, prirodnog ili veštačkog, kažu u Udruženju pacijenata obolelih od ove bolesti, koje je u petak na SPENS-u prigodnom akcijom obeležilo Mesec borbe protiv melanoma.

16

U Vojvodini se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 150 pacijenata obolelih od melanoma koji, prema rečima onkologa, karakteriše agresivno napredovanje i česte metastaze, a zahvaljujući inovativnim lekovima koji su se pojavili u poslednjoj deceniji, porastao je procenat izlečenja i petogodišnjeg preživljavanja.

Neprimereno izlaganje UV zracima najčešći je razlog obolevanja od raka kože, a najbolja prevencija jeste izbegavanje preteranom uticaju zračenja, prirodnom ili veštačkom.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma ove godine je u Mesecu borbe protiv melanoma pripremilo izložbu fotografija koja obilazi pet gradova u Srbiji, preglede i predavanja o prevenciji kao i potpisivanje peticije za potpunu zabranu korišćenja solarijuma u Srbiji.

Među najčešćim izvorima veštačkog UV zračenja su solarijumi, čija je upotreba zabranjena u mnogim zemljama, ali ne i u našoj. Izlaganje UV zračenju u solarijumu je kratkotrakno, ali intenzivno, što je veliki okidač za mutacije koje dovode do pojave melanoma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.