U BiH u ponoć počinje izbora tišina pred opšte izbore 2. oktobra

U Bosni i Hercegovini u ponoć počinje izborna tišina, koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 2. oktobra.

0
21

U Bosni i Hercegovini će u nedelju biti održani opšti izbori, na kojima će građani birati nove članove Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske, poslanike za parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, parlament Federacije BiH i za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Na biračkom spisku nalazi se 3.368.666 glasača od kojih će 63.264 glasati putem pošte.

Iz Centralne izborne komisije BiH saopšteno je da će se na izbornim listićima naći 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Najveća pažnja javnosti u zemlji usmerena je na izbor novih članova Predsedništva BiH, od kojih se bošnjački i hrvatski član biraju u Federaciji BiH, a srpski član u Republici Srpskoj.

Za bošnjačkog člana Predsedništva bitka će se voditi između Bakira Izetbegovića, kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) i Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH, koga su podržale i ostale opozicione stranke u Federaciji BiH.

U trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH su Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF).

Birači iz Republike Srpske će moći da biraju između pet kandidata za člana Predsedništva BiH, a glavni rivali su Željka Cvijanović, kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Željka Cvijanović je u prethodnom mandatu bila na funkciji predsednice Republike Srpske, dok je lider SNSD-a Milorad Dodik bio srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je sada u utrci za predsednika RS, a od 31 kandidata za tu poziciju, najveći rival mu je Jelena Trivić, kandidat opozicionih stranaka u RS (PDP i SDS).

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.