U AGENCIJI ZA IZVOZ NESTALO 30 MILIONA EVRA

484

U Agenciji za osuguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) davanjem nenaplativih kredita nestalo je čak 30 miliona evra.

Ovaj podatak iznela je direktorka ove državne agencije Ana Malešević, koja je navela da je u toku prošle godine plasirano 60 miliona evra kratkoročnih kredita, a “ispravka vrednosti” iznosi polovinu pomenute sume. 

“To znači da se polovina ovih plasmana može smatrati nenaplativim, što umanjuje kapital Agencije za istih tih 30 miliona evra”, navodi se u dopisu Ane Malešević, koji je dostavila svim članovima Skupštine i Upravnog odbora Agencije.

Interesantno je da je ova AOFI registrovana kao akcionarsko društvo, i kao takva, nikada nije bila predmet kontrole Narodne banke Srbije ili Državne revizorske institucije, bez obzira na to što obavlja bankarsku delatnost. Maleševićeva u svom dopisu navodi kako je to omogućilo kredite bez obezbeđenja.

“Najveći deo plasmana Agencije je neadekvatno obezbeđen, jer su se kao sredstva obezbeđenja najčešće uzimale menice koje nemaju nikakvu vrednost kada se korisnik kredita nađe u problemima. Svega 15 odsto kreditnog portfolija ima adekvatno sredstvo obezbeđenja”, navela je ona.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, između ostalog, najavila je istragu o poslovanju AOFI, kao i ostalih državnih institucija koje su bile pod kontrolom Ujedinjenih regiona Srbije, piše “Radio 021”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.