U 2021. u Evropi ubijeno 6 novinara

VIDEO K9: Tokom prošle godine u Evropi je ubijeno šest, a zatvoreno 95 novinara, objavila je Evropska federacija novinara istakavši da je ovakva situacija na starom kontinentu zabrinjavajuća.

0
33

Od 1. januara 2021. u Evropi je ubijeno 6 novinara , a 95 se nalazi u zatvoru, saopštila je Evropska federacija novinara (EFJ) istakavši da je situacija vrlo zabrinjavajuća i da je reč o trostruko većembroju ubijstava novinara u odnosu na prethodne dve godine. Ubijeni su novinari u Turskoj, Grčakoj, Holandiji, Gruziji i dvojica u Avganistanu.

Povećavaju se i slučajevi fizičkog nasilja nad novinarima.

Platforma Saveta Evrope za zaštitu novinarstva zabeležila je 242 teška kršenja slobode medija u 2021. godini, uključujući 74 slučaja napada na fizičku bezbednost i integritet novinara.

Zemlje koje su najviše pogođene ovim talasom nasilja bile su Turska, Francuska, Ukrajina, Grčka, Gruzija, Španija i Holandija.

Pet evropskih zemalja nastavlja zatvaranje novinara ili medijskih radnika samo zato što rade svoj posao pa tako Evropska federacija novinara navodi 95 novinara koji se nalaze iza rešetaka: 34 u Turskoj, 32 u Belorusiji, 25 u Rusiji (uključujući tri na Krimu), tri u Azerbajdžanu i jednog, Džulijana Asanža, u Velikoj Britaniji.

“Broj kršenja slobode medija u Evropi nastavlja da raste, bez ikakve praktične reakcije javnih tela, rekao je glavni sekretar Evropske federacija novinara EFJ-a Rikardo Gutierez.

“Vlade potpisuju preporuke o slobodi medija, ali ih ne sprovode. Međunarodna zajednica dopušta beloruskoj diktaturi da sprovodi nasilnu represiju nad narodom i novinarima. Krajnje je vreme da se preduzmu mere kako bi se odbranila prava novinara i prava građana na pristup pouzdanim, etičkim i nezavisnim informacijama. Zahtevamo oštre kazne za ubice novinara i hitno oslobađanje desetina novinara koji su zatvoreni u Evropi”, poručio je Gutiérrez.

U 2021. na evropskom kontinentu život su izgubili Hazım Özsu, koji je ubijen u svom domu u Turskoj; TV reporter Giorgos Karaivaz, ubijen ispred svoje kuće u Grčkoj; novinari Maharram Ibrahimov i Siraj Abishov, poginuli u eksploziji nagazne mine u Azerbajdžanu; izvjestitelj crne kronika Peter R. de Vries, upucan u glavu u Nizozemskoj; i novinar Aleksandre Lashkarava koji je preminuo nakon teškog premlaćivanja u Gruziji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.