U 2017. bez zavisnosti od nikotina

VIDEO K9: Novo poskupljenje cigareta bez sumnje će mnogim pušačima biti dodatni motiv da se oslobode duvanskog dima. Ukoliko im bude teško da se oslobode ove zavisnosti, pomoć mogu potražiti i u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja pri novosadskom Domu zdravlja koje će uskoro početi rad sa novim grupama.

0
680

Povećanje akciza na cigarete ojadilo je mnoge pušače, kojima novo poskupljenje, međutim, može da prevagne u korist odluke da zauvek ostave duvan.

A za ovu zdravu odluku nikad nije kasno, kažu u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja.

“Kod nas u Savetovalište dolaze od 18 godina, pa do tamo negde, imali smo jednog sa 82 godine, nećete verovati, koji je imao pušački staž neke četiri godine. Uspeo je da ostavi cigarete, vrlo jedan vitalan gospodin. Mi se ne bavimo sa mladima, za to u Domu zdravlja postoji Savetovalište za mlade, koje radi sa omladinom do 18 godina”, rekla je Vesna Imbronjev iz Centra za prevenciju Doma zdravlja Novi Sad.

Ukoliko oni koji žele da ostave cigarete misle da im je zdravija zamena elektronskim cigaretama, u velikoj su zabludi, navodi Imbronjev. Elektronska cigareta je takođe štetna i, iako je još uvek u fazi ispitivanja, znano je da su nanočestice koje se proizvode prilikom konzumiranja te cigarete kancerogene, tvrdi Imbronjev, a sama cigareta sadrži i nikotin.

“Nema zdrave zamene za cigaretu. Cigareta može da se zameni samo sa vodom, voćkom, nekom zdravom ishranom. Svetska zdravstvena organizacija dala je jasno mišljenje o elektronskoj cigareti i sav prostor, svuda gde je zabranjeno konzumiranje klasične cigarete, isto tako je zabranjeno i konzumiranje elektronske cigarete”, navela je Imbronjev.

U Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, ima oko 44 % muškaraca i oko 30 % žena pušača. Ohrabruje podatak da je još uvek procenat nepušača veći u odnosu na zavisnike. Prema iskustvi novosadskog Savetovališta, osobe srednjih godina najčešći su polaznici njihovih grupa za odvikavanje.

Imbronjev je upozorila da je pušenje po zdravlje štetna navika, bolest zavisnosti kojoj treba ozbiljno pristupiti i što pre je se osloboditi.

“Da u novu godinu zakorače sa zdravim stilovima života i da svaki dan koriste, da dišu punim plućima, ali svež vazduh, ne cigaretu i da vole svoje bližnje i da se čuvaju svojoj deci, jer cigareta ih neće sačuvati”, poručila je Imbronjev.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.