TVRDNJE IZ NORVEŠKE: BOSANSKA VOJSKA BOMBARDOVALA MERKALE

657

Više izvora kaže da je zaključak NATO istrage u vezi sa bombardovanjem sarajevske pijace Markale bio da su za to odgovorne snage pod kontrolom Alije Izetbegovića, tvrdi profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu.

Norveški profesor sa bliskim vezama u NATO ispričao je da su mu predstavnik kriznog štaba Severnoatlantske alijanse, predsedavajući u vojnom komitetu NATO Vigleik Eide, kao i kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova, saopštili da je zaključak istrage bio da je za bombardovanje odgovorna „bosanska strana“, kako je nazvao snage pod kontrolom Izetbegovića.

– Svi su rekli da je zaključak NATO bio da je reč o bosanskom napadu na vlastito stanovništvo, ali ovo nikad nije saopšteno javno – rekao je Tunander tokom konferencije pod nazivom „Nordijski razgovori o miru“ u švedskom gradu Degerforsu.

On je tokom predavanja „Posle Libije – Sirija i stalne članice Saveta bezbednosti UN“, upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u BiH.

– Izgleda da je uobičajeno da se, na primer, uoči odluka u UN, izvode prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi na taj način bio dat legitimitet vojnoj intervenciji – rekao je norveški stručnjak.

Na konferenciji je učestvovalo više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, a među njima bila je i organizacija „Justicija Paks Veritas“ sa sedištem u Stokholmu, koja se bavi pitanjima konflikata u bivšoj Jugoslaviji.

Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, a taj ratni zločin se nalazi i u optužnicama protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića, piu “Večernje novosti”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.