Tvrđavi ne smeta muzika na struju

VIDEO K9: Tri stotine godina ostavile su traga na Petrovaradinskoj tvrđavi, jednom od najprepoznatljivijih obeležja Novog Sada. Ulaganja u njenu rekonstrukciju su sporadična, a mnogi zaljubljenici u Trvđavu i podgrađe nisu oduševljeni idejom da se veliki festivali održavaju upravo na ovom prostoru. Ispitivanje koje je ove godine sproveo Fakultet tehničkih nauka za potrebe Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pokazalo je, međutim, da muzika sa najvećeg od tih manifestacija, Egzita, nije odgovorna za stvaranje pukotina na zidovima tvrđave, a u Zavodu imaju ideju kako da mogućnost oštećenja svedu na minimum.

589

Egzit je, nesumnjivo, brend Novog Sada koji donosi prihode i promoviše naš grad u pozitivnom svetlu, a ta manifestacija i Petrovaradinska tvrđava postali su neodvojiva celina, rekao je direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić u emisiji Press presek.

“I to je sve super u turističkom i privrednom smislu. Jedino smo zauzeli stav da se taj najveći deo EXIT-a, koji podrazumeva veliku koncentraciju stejdževa, ljudi, logistiku, kamione i šlepere, izmesti u Podgrađe, odnosno Vaserštat. Jer tu je prostor od 230 hiljada kvadrata, to je sedam puta veće od plaže Jaz”, istakao je Jokić.

Na gornjoj tvrđavi bi se, prema ovom predlogu, nalazili lakši sadržaji, poput promocija, NVO sektora i slično, čime bi EXIT pokrio čitavu tvrđavu i bilo izbegnuto dovlačenje opreme šleperima i kamionima u gornje delove. Pukotine koje postoje u zidovima tvrđave nastale su pre deceniju i posledica su njene starosti i neodržavanja.

“Zub vremena neminovno je načeo, 300 godina ima Tvrđava. Sve manifestacije, samo naše prisustvo, kanalizacija, kiša, sve to smeta Tvrđavi. Ali i EXIT je pomogao nekim stvarima na Tvrđavi, kao i Tamburica fest, treba samo da dođe do više koordinacije”, naveo je Jokić.

Analiza koju su stručnjaci FTN uradili pre, tokom i nakon održavanja Exita pokazala je da muzika i vibracije ne oštećuju tvrđavu. Sa tim se slaže i bivša direktorica Zavoda za zaštitu spomenika grada Novog Sada Donka Stančić, koja dodaje da su do stvaranje pukotina u zidovima tvrđave mogli dovesti neki drugi razlozi.

“To pratimo decenijama. Tu je bilo i podzemnih voda, svega i svačega, bespravne gradnje po objektima, uvođenje kupatila i tako dalje. To su sve neke vode koje nisu bile kontrolisane. Dakle, i to može da bude razlog za pucanje. Kao i kamioni kada dolaze i donose opremu, to jeste objektivna opasnost, oni mogu da oštete zid, ali to je oštećenje koje se da popraviti”, rekla je Stančić.

Rešenje za brojne probleme vezane za Petrovaradinsku tvrđavu bilo bi formiranje uprave koja bi brinula o svemu vezanom za tvrđavu, smatra mr Siniša Jokić, koje bi vršilo koordinaciju sa drugim nadležnim službama u gradu, pokrajini i republici i borilo se za interese ovog zdranja.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.