Tvrđava u nedelju slavi 323. rođendan

VIDEO K9: Petrovaradinska tvrđava, jedan od najprepoznatljivijih simbola Novog Sada, u nedelju, 18. oktobra, proslaviće 323. rođendan. Tom prilikom Muzej Grada Novog Sada otvorio je svoja vrata i obezbedio svim posetiocima da besplatno obiđu izložbe.

538

Petrovaradinska tvrđava, koja se već vekovima nadvija nad Dunavom, jedno je od omiljenih zdanja i mesta okupljanja Novosađana, ali i turista koji posećuju naš grad.

Petrovaradniska tvrđava će u nedelju proslaviti 323. rođendan. Naime, 18.oktobra 1672. godine položen je kamen temeljac sa dokumentima i poveljom o početku gradnje današnje vojno-artiljerijske tvrđave.

Tim povodom vrata Muzeja grada Novog Sada biće otvorena za sve građane koji žele da obiđu izložbe i to od 9 do 17 časova, a u podne će biti obezbeđen i poseban program.

“Moja malenkost će u nedelju u 12 časova, za građane koji se okupe, obaviti jedno stručno predavanje, odnosno stručno vođenje po izložbama o Prvom svetskom ratu, Drugom svetskom ratu i ratnim bunarom, sa kratkom pričom o istoriji i funkcionisanju Petrovaradinske tvrđave. Eto, da na takav način sa našim sugrađanima podelimo ovaj radostan datum”, rekao je Siniša Jokić, kustos Muzeja grada Novog Sada.

Ukoliko bude postojalo interesovanje, biće obezbeđen i obilazak Podzemnih vojnih galerija u 12 časova, ističe Jokić i poziva Novosađane da posete Muzej grada i iskoriste priliku da se u nedelju bolje upoznaju sa istorijom ovog zdanja koje predstavlja simbol našeg grada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.