TV PRETPLATA SE UKIDA, ALI DUG OSTAJE

764

Prelazak RTS-a i RTV-a na budžetsko finansiranje neće značiti da je prestala i obaveza građana da plate dug za pretplatu nastao do trenutka njenog ukidanja.

S obzirom na to da ova obaveza zastareva u roku od godinu dana, to znači da građanima može biti naplaćen samo onaj iznos koji duguju u godini dana pre nego što je pokrenut sudski postupak zbog neplaćanja pretplate.

Profesor Vladimir Vodinelić objašnjava da javni medijski servisi mogu da tuže neplatiše i za dugove nastale pre tih godinu dana, ali i da dužnici mogu da ulože “prigovor zastarelosti”, što može da dovede do toga da ih sud oslobodi plaćanja duga starijeg od godinu dana od dana pokretanja postupka, prenosi “Radio 021”.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da iz ove kuće mesečno šalju oko 400.000 opomena neredovnim platišama, ali dodaje da ne zna koliko je tužbi podneto, niti kakav je njihov epilog. 

“Država je pod pritiskom komercijalnih televizija, koje pokušavaju da preuzmu funkciju javnog servisa od RTS-a, ali i da prigrabe prihod RTS-a od marketinga koji iznosi oko 17 miliona evra. Jedni bi da uzmu autore i emisije, drugi informativni program, treći dokumentarni, a svi zajedno bi da podele prihode od našeg marketinga”, kaže Tijanić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.