TV KANAL9 SKINUT SA IPTV?!

VIDEO K9: U našu redakciju stigao je jednostrani raskid ugovora iz Telekoma Srbije, tako da svi vi koji ste nas poslednjih 10-tak godina pratili putem IPTV usluge Telekoma, od 8. novembra, nažalost, ako se Telekom ne bude predomislio, više nećete moći da pratite program televizije Kanal 9, Novi Sad. Ostaje gorak ukus u ustima i pitanje: Da li je ovo još jedan dokaz pritisaka na nezavisne medije u Srbiji i još jedan dokaz da je u Srbiji politika iznad zakona?

1482

Korisnici Telekomove IPTV usluge od 8. novembra više neće moći da prate program Televizije Kanal 9, Novi Sad, prve privatne novosadske televizije. Tako stoji u obaveštenju o jednostranom raskidu ugovora o distribuciji našeg programa koji smo dobili od Telekoma Srbije. Obaveštenje je potpisao lično generalni direktor Telekoma dipl. inženjer Predrag Ćulibrk.

Obaveštenje o otkazu Ugovora o distribuciji televizijskog kanala stiglo je na našu adresu pre nekoliko dana i u njemu se navodi da Telekom Srbija preko svoje IPTV distributivne mreže više neće emitovati program Televizije Kanal 9, od srede, 8. novembra ove godine.

Zakon o javnom informisanju je jasan: lice koje se bavi distribucijom medija ne sme da odbije distribuciju medija primenjujući nejednake uslove distribucije u odnosu na različite učesnike na medijskom tržištu.

Činjenica je da će gledaoci moći da prate sve ostale regionalne televizije, samo ne Kanal 9 Novi Sad, što je, smatramo, očigledno akt Telekoma, koji je suprotan zakonu.

U samom obaveštenju o raskidu ugovora nema nikakvog obrazloženja. Tražili smo od Telekoma da nam obrazloži ovu svoju odluku, u nadi da ćemo spornu situaciju rešiti na obostrano zadovoljstvo, ali do danas nikakav odgovor od Telekoma nismo dobili.

 

 

“Sigurni smo da Preduzeće za telekomunikacije “Telekom Srbija” a.d. Beograd ne bi nikada bez opravdanog razloga postupilo suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, ograničavalo slobodu distribucije medijskih sadržaja i primenjivalo nejednake uslove distribucije u odnosu na različite učesnike na medijksom tržištu niti ograničavalo ili sprečavalo konkurenciju na medijskom tržištu, te se nadamo da ćemo pronaći rešenje za ovu krajnje neprijatnu situaciju, na obostrano zadovoljstvo”, naveli smo u našem obraćanju ovom preduzeću. 

 

 

Borićemo se za svakog našeg gledaoca. Nastavićemo da pravovremeno, tačno, objektivno i istinito informišemo naše građane o svim temama koje su od javnog značaja, ali i od značaja za svakog pojedinca.

Jedini naš zaključak je da je ovo još jedan dokaz da je u Srbiji politika iznad zakona i da je sloboda medija na ozbiljnom testu, kao i da je ovakva odluka Telekoma mogla biti doneta jedino iz razloga što SVOJ NOVINARSKI POSAO RADIMO NA NAČIN KOJI SE, DANAS U SRBIJI, IZGLEDA NE PRAŠTA MEDIJIMA, odnosno, što smo uvek bili, i uvek ćemo i biti, televizija na kojoj uvek ima mesta i za vlast, i za opoziciju. 

 

 

U pokušaju da zaštitimo slobodu medija, obratili smo se odmah udruženjima novinara. Reagovalo Udruženje
novinara Srbije.

Na poziv UNS-a da obrazloži jednostrani i iznenadni raskid ugovora sa TV Kanalom 9 Miloš Tomić iz IPTV-ja rekao je UNS-u da
je Telekom u kontaktu sa ovom televizijom i da odluka još uvek nije konačna.

„Kanal9 nam je nakon obaveštenja da neće više biti emitovani, ukazao na određene stvari u vezi sa zakonom, tako da je odluka o prekidu emitovanja, iako im je stiglo rešenje o raskidu ugovora, još uvek na razmatranju i nije konačna“, rekao je UNSU Tomić. 

 

Nadamo se da nećemo dobiti još jedan dokaz pritisaka na nezavisne medije u Srbiji i potvrdu činjenice da je u Srbiji politika sve češće iznad zakona. Nadamo se da će Kanal 9, kao i u proteklih 10-ak godina, i dalje ostati u kablovskom sistemu IPTV Telekoma Srbije.

Ali, ako od 8. novembra više ne budete mogli u IPTV-u da pronađete program TV Kanala 9, Novi Sad… znaćete o čemu se radi.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.