Turizam inspirisan kosmosom

VIDEO K9: Projekat pod nazivom „Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom“- ELECTRA koji je realizovan u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija zvanično je otvoren na konferenciji koja je održana juče na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

0
22

Predvođen Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, projekat „Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom“- ELECTRA, koji je realizovan u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, okuplja naučne saradnike i profesore sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članove astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, u cilju korišćenja netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona.

Ovaj projekat, kako je rečeno, omogućiće posete lokalitetima kulturnog i prirodnog nasleđa, kao i očuvanje kulturnog nasleđa kroz jačanje identiteta lokalnih zajednica proučavanjem i promocijom istorije nauke i astronomije i saradnjom sa muzejima u pograničnom području Mađarske i Srbije.

Uključivanje građana u aktivnosti planirane u okviru projekta, odnosno učešće različitih grupa stanovništva, daje jednake mogućnosti za učešće u događajima organizovanim u programskoj oblasti kao što su priprema i lansiranje meteoroloških balona, ispitivanje kvaliteta noćnog neba i nivoa svetlosnog zagađenja, proučavanje i promocija istorije nauke, astronomije i fizike, na prostorima Mađarske i Srbije, kao i izložbe astrofotografije na različitim lokacijama u programskom području. Takođe, zajednički edukativni programi za turističke vodiče kroz projekat ELECTRA, omogućiće održivi razvoj ove posebne turističke ponude.

Projektne aktivnosti podrazumevaju saradnju sa turističkim organizacijama, kao i učešće u festivalima i drugim događajima koji imaju turistički značaj u ovom regionu. Biće realizovane i radionice koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja, kao i astronomski kampovi na Fruškoj gori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.