Trulo brazilsko meso i na trpezama u Srpskoj?

Afera globalnih razmera koja je izbila posle otkrića da je Brazil izvozio trulo meso posejala je strah i u Republici Srpskoj (RS) jer podaci nadležnih institucija pokazuju da su pošiljke sa mesom iz najveće zemlje Južne Amerike stizale i na ovo tržište.

0
432

Policija u Brazilu otkrila je da su najveći izvoznici prodavali pokvarenu govedinu i živinu sa falsifikovanim inspekcijskim potvrdama.

Brazil, koji je vodeći svetski izvoznik govedine i piletine i ima klijente u oko 150 zemalja, suočio se sa tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Vlasti još nisu objavile pojedinosti o lokacijama na kojima su pronađeni pokvareni proizvodi, ali su navele da su u pojedinim slučajevima korišćene kancerogene materije kako bi bio prikriven miris pokvarenog mesa.

Ambasador EU u Brazilu Žoao Kravinjo napisao je na društvenoj mreži Twitter da želi potpuno i hitno pojašnjenje brazilskog Ministarstva poljoprivrede u vezi sa ovom aferom.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potvrdila je juče da je na tržište BiH uvezeno meso iz Brazila. Naveli su da su u 2016. godini na domaće tržište stigle 162 tone mesa iz Brazila u vrednosti od 516.751 KM. Uvoz je nastavljen i u ovoj godini, a do 15. marta plasirano je 27 tona mesa iz Brazila u vrednosti od 100.629 maraka.

Domaći poljoprivredni proizvođači ističu da postoji velika mogućnost da je brazilsko meso servirano i na trpezu građana RS. Oni ističu da su u više navrata upozoravali da sav svetski otpad završava u BiH i da ih ne bi čudilo ako se pokaže da je trulo meso iz Brazila završavalo u tanjirima građana BiH.

Proizvođači u Srpskoj ističu da građani treba da kupuju isključivo domaće proizvode.

“Za sada su samo ti proizvodi bezbedni, dok su svi ostali sumnjivog kvaliteta i porekla”, kazali su proizvođači.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović juče nije odgovarao na telefonske pozive, tako da smo ostali uskraćeni za informacije o tome da li je i šta preduzeto u vezi sa aferom koja trese pola sveta. Nismo uspeli da stupimo u kontakt ni sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom. (Glas Srpske, Nezavisne)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.