Trovanje pčela kod Bačke Topole

VIDEO K9: Nemili događaj šokirao je veliki broj pčelara u okolini Bačke Topole, koji su pre oko nedelju dana zatekli otrovane pčele ispred svojih košnica.

0
449

U okolini Bačke Topole stradalo je oko 1.000 pčelinjih društava, što je ogromna i poražavajuća šteta za pčelare, rekao je Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

“Uzrok ili razlog, pčelari sumnjaju da je to neki herbicid kojim je tretirana ambrozija, međutim rezultate još nemamo da bismo bili sigurni koji je uzrok. Jedino što je u svemu ovome dobro, to je da je Ministar za poljoprivredu Nedimović rekao da sve analize koje budu sada oko ovoga da će to snositi država i te su analize dosta skupe. Nama pčelarima je to veoma teško da platimo i da dokazujemo od čega su pčele stradale. Nedimović je rekao da će to država da plati, jer smatra da je pčela jedan od pokazatelja zdrave životne sredine. Ako pčela strada, onda znači da ta sredina nije dobra ni za čoveka”, kazao je Anđelković.

Šteta koja je pričinjena izuzetno je velika, kaže Anđelković i dodaje da, ukoliko se pčelarima sada ne pomogne, mnogi od njih bi mogli da odustanu od bavljenja pčelarstvom.

“Pogotovo što su u okviru toga dosta mladi ljudi koji su počeli da rade možda pre par godina i lako može sada ovo da ih destimuliše i da im ne da elan i volju da i dalje nastave da pčelare, nego da se preorjentišu na nešto drugo, jer jednostavno ako stvarno niko im sada ne pomogne, lako može da se dogodi da ti mladi koliko ih imamo, da sve manje i manje ćemo ih imati, odnosno da će odlaziti u inostranstvo”, naveo je Anđelković.

On je ovom prilikom podsetio i da pčelari u ovom periodu treba da sortiraju svoje ramove i da ih zaštite od moljaca, kako bi sačuvali vosak za narednu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.