TROŠIMO ENERGIJU KOJU NEMAMO

(VIDEO K9) Čitav region, ukljčujći i Srbiju je energetski intenzivan, što znači da troši mnogo energije. Po poslednjim podacima, Srbija je 12 puta neefikasnija od Danske, 6 puta od Nemačke, iako smo energetski daleko siromašniji od navedenih zemalja.

692

Zbog toga je neophodno da se ozbiljno posvetimo razmatranju nove energetske strategije i da odbacimo predloge da se srpski elektro-energetski sistem i dalje bazira na fosilnim gorivima, poručuju iz Centra za ekologiju i održivi razvoj.

[quote_box_center] U Srbiji se razbacujemo energijom. Srbija u ovom momentu obara rekorde u proizvodnji struje i uglja, koje nije mogla da ostavri ni 89 godine, kada je industrija bila na vrnuncu. U Cekoru kažu da je od 1000 do 10 000 puta je jeftinije uštedeti kilovat nego proizvesti ga.[/quote_box_center]

U ovom momentu u Srbiji se od 60 do 70 posto struje proizvodi iz uglja, a uvozimo 50 posto energije u vidu gasa i nafte. Po tome, Srbija je enormno fosilna i to se odražava i na vazduh kod nas.

Srbija je sebi za cilj postavila da do 2018. efikasnije koristi, tačnije, štedi energiju za samo 9 posto više u odnosu na 2008, dok je ovaj cilj u EU 20 posto. U Cekoru kažu da prostora za povećnje energetske efikasnosti ima na pretek, naročito u sektrou zgradarstva koji je najveći potrošač finalne energija u Srbiji, i na koji otpada čak 48 posto potrošnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.