TROŠIMO ENERGIJU KOJU NEMAMO

(VIDEO K9) Čitav region, ukljčujći i Srbiju je energetski intenzivan, što znači da troši mnogo energije. Po poslednjim podacima, Srbija je 12 puta neefikasnija od Danske, 6 puta od Nemačke, iako smo energetski daleko siromašniji od navedenih zemalja.

704

Zbog toga je neophodno da se ozbiljno posvetimo razmatranju nove energetske strategije i da odbacimo predloge da se srpski elektro-energetski sistem i dalje bazira na fosilnim gorivima, poručuju iz Centra za ekologiju i održivi razvoj.

[quote_box_center] U Srbiji se razbacujemo energijom. Srbija u ovom momentu obara rekorde u proizvodnji struje i uglja, koje nije mogla da ostavri ni 89 godine, kada je industrija bila na vrnuncu. U Cekoru kažu da je od 1000 do 10 000 puta je jeftinije uštedeti kilovat nego proizvesti ga.[/quote_box_center]

U ovom momentu u Srbiji se od 60 do 70 posto struje proizvodi iz uglja, a uvozimo 50 posto energije u vidu gasa i nafte. Po tome, Srbija je enormno fosilna i to se odražava i na vazduh kod nas.

Srbija je sebi za cilj postavila da do 2018. efikasnije koristi, tačnije, štedi energiju za samo 9 posto više u odnosu na 2008, dok je ovaj cilj u EU 20 posto. U Cekoru kažu da prostora za povećnje energetske efikasnosti ima na pretek, naročito u sektrou zgradarstva koji je najveći potrošač finalne energija u Srbiji, i na koji otpada čak 48 posto potrošnje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.