Troje dece i dalje u Sigurnoj kući

VIDEO K9: Izmešatanje troje dece iz porodice u privremeni smešaj u Sigurnu dečju kuću Centra za socijalni rad u Novom Sadu izazvao je revolt grupe građana koja je u sredu organizovala protest ispred ove ustanove. Direktora Centra za našu televiziju izjavila je da je sve urađeno po zakonu i objašnjava razoge zbog kojih je Centar ovako postupio.

2
110

Veliku pažnju javnosti u Novom Sadu poslednjih dana izazvali su protesti grupe građana ispred Centra za socijalni rad koji su se u sredu popodne okupili ispred ove ustanove da daju podršku Novosađanki koja tvrdi da joj je Cenatar troje dece neosnovano oduzeo polovinom novembra i smestio u Sigurnu dečju kuću.

Ekskluzivno za našu televiziju, direktorka Centra za socijalni rad navodi da je Centar u ovom slučaju odreagovao u potpunosti u skladu sa zakonom i u interesu dece.

Nakon intervencije policije i tužilaštva u ovakvim slučajevima, Centar za socijalni rad vrši procenu roditeljskih kapaciteta, postepeno kroz mere preventivnog i mere korektivnog nadzora, objašnjava Zorić, a ukoliko roditelji ne promene neke navike i ponašanja koja ugrožavaju zdravlje i bezbednost dece, dodaje ona, Centar ne može da izrekne korektivni nadzor već mora da uđe u sudske postupke i procese protiv onih koji ne ispunjavaju svoje roditeljske zadatke, što im je dužnost. Zorić je naglasila i da je roditeljsko pravo, na koje se roditelji pozivaju, izvedeno iz roditeljske dužnosti.

Dodaje da Centar za socijlani rad postupa u skladu sa porodičnim zakonom i u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, poštujući procedure, a određeni broj ljudi koji nije upoznat sa ovim procedurama stekne pogrešan utisak te se u javnosti često može čuti da centri trguju decom i da bespravno oduzimaju decu roditeljima. Takve predrasude dovode često i do pretnji i nasilja prema zaposlenima u Centru, a upravo je i protest u Novom Sadu izrastao u jedan takav, jer su okupljeni pozivali na linč zaposlenih, kaže Zorić.

Zorić je naglasila i da u konkretnom slučaju, procene Centra za socijlani rad nisu donešene ad hok, već da s ovom porodicom rade duži niz godina pa su procene izmešatnja dece iz porodice donete u skladu sa zakonom. Deca se i dalje nalaze u privremenom smeštaju u Sigurnoj dečjoj kući i ostaće tamo dok nadzorni organi ne donesu konačnu odluku.

2 KOMENTARA

  1. Istina je da se lupalo u vrata ,ali tek posto su zaposleni unutar centra pokazivali nama koji protestujemo srednji orst koji simulira muski polni organ i to kolega koji nosi naocare , muskulaturne gradje i visine preko 185.Sto je tuzno za jednog radnika centra.Isti se kasnije skrivao u zbunju cuceci pored jelke(Posedujem fotografiju) a zatim glumeci diverzanta 63 padobranke jedinice skakutao okolo.Izuzetno ruzno od strane novinara ove televizije sto nisu ubacili moje ukljucenje telefonsku izjavu koju sam dao i koje im se ocigledno nije svidelo, a u kojoj sam demantovao tvrdnje ove direktorke centra.I u kojoj sam pomenuo da sam Anu upoznao , da odaje utisak vrlo uredne i oedantne osobe koja voli svoju decu i da je direktorka centra na najgrublji nacin zloupotrebila svoj sluzbeni polozaj zajedno sa vodiocem slucaja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.