Trka sa negativnom stopom prirodnog priraštaja

VIDEO K9: Svake godine u Srbiji se 'ugasi jedan grad' zbog negativne stope prirodnog priraštaja. Iz tog razloga je važno raditi na unapređenju demografkih mera, kažu u Sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, koji svoj doprinos daje kroz unapređenje mera finansiranja trećeg deteta, kao i pružanjem pomoći parovima koji ne mogu da dobiju potomstvo prirodnim putem.

673

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju radi na povećanju nataliteta kroz unapređenje pronatalitetnih mera, izjavila je sekretarka prof. dr Vesna Kopitović.

Ona kaže da su rezultati već vidljivi, ali da još uvek treba dosta raditi kako bi se stopa nataliteta u Srbiji povećala. Jedna od popularnijih mera jeste novčana pomoć u iznosu od 12 hiljada dinara za treće dete.

“To je dobra mera i smatramo da nam takva pronatalitetna mera može doneti što veći broj dece. U prethodnoj godini je bilo 600 dece više. Ja moram da kažem da će samo treće dete povećati stopu nataliteta. Neće ni prvo, ni drugo, već tri deteta. To nam treba i zato treba pomoći roditeljima i nastaviti ovu meru i ja mislim da ćemo, kao Sekretarijat za zdravstvo, možda u budućnosti videti na koji način tu meru i produžiti”, navela je Kopitović.

Kopitović dodaje da Sektretarijat nastoji da utiče na stopu nataliteta i kroz sufinansiranje vantelensne oplodnje kod parova koji žele drugo, treće i svako naredno dete. Ona je podsetila da su 2014. godine obezbeđena sredstva za 500 bračnih parova, a da je poslednjih šest godina u Vojvodini rođeno više od hiljadu dece zahvaljujući programu vantelesne oplodnje.

“Republika daje sredstva za prvo dete. Znači, kad nemate dece, vi dobijete mogućnost za dva pokušaja. Opet, pošto nam treba natalitet, pošto nam treba poboljšanje, mi dajemo i za drugo i za treće dete, što Republika za sada ne radi,a  to pokrajina može. I ta mera će naravno ići i dalje”, najavila je Kopitović.

Prema podacima republičkog zavoda za satatistiku, u 2014. godini prirodni priraštaj bio je negativan za oko 35 hiljada, što je gotovo veličina jednog grada. Kopitović smatra da bi ove demografske mere trebalo da daju rezultat, te da bi narednih godina taj broj mogao biti znatno manji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.