Trikovi kojima se služe trgovci kako bi vas naterali da trošite više

Jednom kad ste unutra, veća je verovatnoća da ćete nešto ipak kupiti. Ništa neobično, tvrdi Business Insider. Trgovci, naime, imaju svoje male prljave trikove kojima će vas namamiti da otvorite novčanik i onda kada to ne biste hteli.

687

1. Natpis ” sale “

Iako izlog dućana vrišti “sve u pola cene”, nakon što ste ušli u trgovinu jasno vam je da od rasprodaje nema ni “r”. Jednom kad ste unutra, veća je verovatnoća da ćete nešto ipak kupiti.

166157488

 

DEVOJKA PORED IZLOGA

2. Velika šoping – kolica

Kolica nisu tu zato da bi vam olakšala kupovinu već zato da biste u njih mogli potrpati što je više moguće stvari (koje vam ne trebaju). Pojavila su se 30-ih godina prošlog veka.

566

3. Sveže pecivo na ulazu

Sveže pecivo, baš kao i cveće uglavnom su smešteni tik do ulaza u supermarket. Mami vas miris toplog peciva? To nije slučajno.

hleb_1361178355_672x0

4. Gde je mleko?

Prošli ste celu trgovinu kako biste kupili litru mleka. Ništa neobično. Mlečni proizvodi i oni koje najčešće kupujemo obično su skriveni u zadnjem delu prodavnice, kako biste obišli sve police dok ne dođete do traženog proizvoda. Uzgred će vam sigurno nešto “zapeti za oko”.

5. zdesna nalevo

Trgovci će kupca usmeriti da se kreće zdesna nalevo. Tako će vam stvari na policama biti baš nadohvat desne ruke.

6. U ravnini oka

Najskuplja majoneza biće na polici koja vam je u ravni oka kako biste baš nju stavili u svoja kolica. Majonez koja je jeftinija biće u najdonjem redu. Važi za sve vrste proizvoda.

7. U ravnini detetova oka

Trgovci su, naravno, mislili i na decu – sve veće potrošače. Proizvodi koje oni žele njima su u vidokrugu.

122400028

8. Ne možete se kretati

Jeste li primetili kako supermarketi često imaju prezentacije i degustacije, a većinu vremena u trgovini su postavljeni i zasebni štandovi s “posebnim ponudama”. To je smišljeno kako bi vas usporili i pažnju vam usmerili na nove proizvode koje trgovci žele da kupite.

9. Diraj me!

Artikli će biti posloženi tako da ih možete opipati jer jednom kad opipate materijal košulje, na primjer, veća je mogućnost da ćete je i kupiti.

10. Tople žarke boje

Ljude privlače tople i žarke boje pa trgovci za logotipe i vanjsko uređenje biraju crvenu, narančastu i žutu. To će nas privući da uđemo u trgovinu čija će unutrašnjost ipak biti u hladnijim tonovima jer ćemo više potrošiti kad je uz smirujuću zelenu.

akcija1

11. Glasna glazba

Treštanje iz zvučnika nateraće vas da se čim pre odlučite na kupnju i “pobegnete” iz dućana ostavljajući mesta za drugog kupca. No, drukčija će vas muzika dočekati u trgovini sa skupocenom robom. Kupujete verenički prsten? Sviraće vam klasična muzika.

12. Kratkoročna ponuda

Znate ono kad stave natpis “sniženo samo još dva dana”? To je nizak udarac na potrebu da nešto imamo sad i odmah i da ne propustimo priliku.

13. Slatkiši i sitnice dok čekate u redu

Nije čudo da je prostor oko blagajni krcat svega, od slatkiša do maramica za brisanje naočara…

Ovde su uglavnom plasirani manje skupi artikli na koje nije teško potrošiti “nekoliko dinara” dok čekate da dođete na red za plaćanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.