Tri zahteva sa protesta opozicije u Beogradu

Tri zahteva uputila je vlastima opozicija sa protesta održanog u subotu u Beograd. Skup je trajao oko 4 sata i završen je bez incidenata.

0
176

Protest “Svi kao 1 od 5 milona” koji je najavljivan kao “Dan D”, okončan je u subotu u Beogradu oko 20 časova govorima lidera opozicije ispred Skupštine Srbije.

Skupu je, prema procenama Saveza za Srbiju prisustvovalo oko 30 do 40 hiljada ljudi, dok je MUP saopštio da je bilo nešto više od sedam hiljada ljudi.

Nakon uvodnih obraćanja, građani su krenuli u protestnu šetnju, a zatim je nakon nje, ispred Narodne skupštine, održan “Slobodni dnevnik”.

Na čelu kolone bili su lideri Saveza za Srbiju, Dragan Ðilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Janko Veselinović i Zoran Živković. Šetnja demonstranata protekla je bez incidenata, uz nekoliko upaljenih baklji, kod vlade, na Slaviji, kod Pravnog fakulteta. Nije bilo stranačkih obeležja, već samo zastava Srbije i transparenata, na kojima su, između ostalog, pisala i mesta iz kojih su građani stigli u glavni grad.

Na ovom skupu, koji je protekao bez incidenata, predstavnicima vlasti ispostavljena su tri zahteva uz obećanje da će, ukoliko ih ne ispune u roku od šest dana, biti organizovan novi miting.

Opozicija je zatražila formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova.

Drugi zahtev je izbor novog sastava REM-a, kako je saopšteno, na ravnopravnim osnovama, na predlog odborničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijama informativnog programa RTS-a i RTV-a, koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti, a koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović nakon skupa je izjavio da je predsednik Aleksandar Vučić želeo da se obrati prisutnima, ali je odustao zbog, kako je naveo, malog broja prisutnih. Ova izjava svakako će izazvati reakcije kod organizatora protesta, koji su i u samoj organizaciji nailazili na opstrukciju vlasti, naročito po pitanju prevoza na skup.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.