Tri veka Slovaka u Vojvodini

VIDEO K9: Među nacionalnim manjinama u Vojvodini koji vekovima žive na ovim prostorima su i Slovaci, koji su do danas uspeli da sačuvaju svoju tradiciju i kulturni identitet.

0
52

Slovaci na našim prostorima žive gotovo tri veka i prema popisu iz 2011. godine činili su 7% ukupnog stanovništva u Srbijii. Za sve to vreme uspeli su da sačuvaju svoj jezik, kulturu i tradiciju.

Prvi razlog za seobu iz matične države, uglavnom srednje i južne Slovačke, bio je ekonomski, želja za boljim životom, kazao je publicista Vladimir Valenćik, a posle Karlovačkog mira 1699. godine, ovde su otvoreni veliki prostori pogodni za naseljavanje, naročito u Bačkoj.

Prvi organizovani dolazak Slovaka zabeležen je u maju 1745. godine u Bački Petrovac.

Matica Slovačka osnovana je u maju 1932. godine u Bačkom Petrovcu  koja i danas aktivno radi na očuvanju slovačkog identiteta i razvoju društvenog položaja Slovaka, naročito u oblastima prosvete, kulture, umetnosti i slovačkog jezika i pisma.

U Novom Sadu je 2009. otvoren Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka sa ciljem očuvanja i unapređenja kulture ove zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.