Tri novosadska festivala nominovana za EFA

VIDEO K9: Tri novosadska umetnička festivala nominovana su za najbolje u Evropi na ovogodišnjem izdanju Evropske festivalske nagrade.

0
19

Doček, Vila i Zastave budućnosti tri su umetnička festivala, nastala u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koja su se našla među sedam festivala iz Srbije nominovanih za najbolje evropske festivale u 2022. godini, u dvanaestom izdanju Evropske festivalske nagrade.

Novi Sad je po prvi put nominovan za ovu nagradu i zahvaljujući destogodišnjoj Strategiji kulturnog razvoja grada, prvoj takvoj usvojenoj u Srbiji, kroz projekat Evropska prestonica kulture, nakon pandemije koronavirusa uspeo je da razvije inovativne festivale uživo, koji se ne ističu samo po spajanju različitih vrsta umetnosti, već i po strateškom razvoju publike i sadržaja za najrazličitije posetioce.

Na European Festival Awards, prvim nakon pandemije koronavirusa, Doček je nominovan u kategoriji Best Indoor Festival, Vila u kategoriji Best New Festival, dok za Zastave budućnosti publika nema mogućnost glasanja, jer taj je festival u posebnoj kategoriji, specijalno oformljenoj povodom 2022. godine kao Evropske godine mladih, gde odluku donosi isključivo žiri.

Pored ovih, još četiri srpska festivala ponovo ulaze u trku u kategorijama u kojima su bili i prethodnih godina — Exit u kategoriji Best Major Festival, Lovefest u kategoriji Best Medium Festival, Arsenal Fest za Best Small Festival, a No Sleep Festival u kategoriji Best Indoor Festival.

U svojih 16 kategorija, Evropske festivalske nagrade odaju priznanje festivalima i pojedincima koji pomeraju granice u zdravlju i bezbednosti, društvenoj svesti i održivosti.

Dvanaesto izdanje ove dodele nagrada biće održano 18. januara 2023. u Holandiji.

FOTO/ V. Veličković
FOTO/ Marko Ristić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.