Tri godine Konfucijevog instituta

VIDEO K9: Konfucijev institut u Novom Sadu danas je obeležio tri godine postojanja i rada u Novom Sadu. Tim povodom na Filozofskom fakultetu održana je svečana akademija uz prigodan kulturni i umetnički program.

0
837

Konfucijev institut predstavlja osnovu za širenje kineske kulture u pogledu kinekog jezika i tradicije među mladima, a predstavlja i osnov za buduću saradnju Univerziteta u Novom Sadu sa univerzitetima u Kini, rečeno je na današnjoj svečanosti na Filozofskom fakultetu gde se ovaj institut i nalazi.

“Konfučijev institut u Novom Sadu je jedan od preko 500 takvih insituta u svetu. Oni se uvek nalaze na prestižnim univerzitetima. Oni su kulturni centri u kojima možete da naučite nešto o Kini. Oni koji žele da uče jezik mogu preko Instituta da dobijaju i stipendije, ali svakako Konfucijev institut je mesto saznanja o Kini i mesto povezivanja Srbije i Kine”, rekla je Ivana Živančević-Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta.

Za tri godine postojanja i rada, Konfucijev institut je organizovao besplatnu nastavu kineskog jezika za sve uzraste, ali i niz drugih veština koje imaju veze sa kineskom kulturom, poptut slikanja, kaligrafije, pevanja, plesa, ishrane i slično. Živančević-Sekeruš kaže da su za ove teme najzainteresovaniji upravo studenti koji se nadaju saradnji sa kineskim univerzitetima i kompanijama.

“Svi smo svedoci da je kineska civilizacija u svim parametrima života napredovala, posebno u ekonomskom, političkom, da kroz projekat jedan prolaz jedan put koji je projekat globalnih razmera je prepoznao na prvom mestu Balkan i Republiku Srbiju u koju dolaze kineske investicije i rastu politički odnosi, tako da zasigurno ta saradnja sa jednom od vodećih svetskih geopolitičkih sila i vojnih sila i, naravno, ekonomskih, predstavlja veliku stvar, ne samo za Republiku Srbiju i Novi Sad u kome se nalazi, već i za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu”, naveo je Ivan Đoković, sekretar za privredu i turizam AP Vojvodine.

Podsetimo, Konfucijev insitutut u Novom Sadu svečano je otvoren 27. maja 2017. i od tog momenta Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu postali su deo velike porodice Konfucijevih instituta u svetu.

Ta porodica danas broji više od 500 insituta i preko hiljadu Konfucijevih učionica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.