Tri decenije višestranačja

VIDEO K9: Pandemija korona virusa potisnula je u drugi plan obeležavanje trideset godina višestranačja u Srbiji, od formiranja prvih stranaka i održavanja prvih predsedničkih izbora u našoj zemlji.

0
16

Višestranački život u Srbiji je počelo nakon usvajanja ustavnih promena 1989. i Ustava iz 1990. godine koji ukidaju jednopartijski sistem u našoj zemlji. Iste godine formirane su prve političke partije, među kojima SPS, DS, SPO, LSV, Reformisti Vojvodine i druge, a održani su i prvi višestranački predsednički izbori.  

Prve političke partije u Srbiji formirane pre tri decenije nisu bile su po mnogo čemu slične, a razlike su se pojavile kasnije kada su iskristalisdani jesniji ideološki programi, kaže Radosavljević.

Prelazak iz jednog sistema u drugi podrazumeva formiranje sistema koji će svima odgovarati, što se u to vreme nije desilo, a prvi višestranački izbori u Srbiji, uprkos tome što partije nisu bile do kraja struktuirane niti finansijski ojačane, raspisani su, ocenio je Radosavljević, u cilju formalnog davanja legitimiteta Slobodanu Miloševiću.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.