Tri decenije ekološke borbe

VIDEO K9: Ekološki pokret Novog Sada je 21. aprila, uz prisustvo brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, proslavio 29 godinu od svog osnivanja.

0
153

U ovom pokretu ističu da su ponosni na rezultate koje su do dosada postigli u Novom Sadu, Srbiji i u svetu.

Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta, istakao je da među svoje najveće rezultate ubraja organizovanje velike eko konkferencije koja svake jeseni okuplja eminentne učesnike iz zemlje i inostranstva. 

Aleksić je podsetio da su njihove konferencije, koje organizuju svakog septembra od 1995. godine, čak 5 puta imale pokroviteljstvo Ujedinjenih nacija, što ih odvaja od svih ovakvih naučnih skupova.

Na 30. godišnjoj skupštini uručeno je priznanje Nenadu Bermet Aleks Ratkoviću za očuvanje vinske tradicije.

Ekološki pokret je ustanovio i medalju časti Novog Sada, koja je krajem aprila, ove godine po deseti put, uručena profesorki Radmili Šovljanski, diplomiranoj farmaceutkinji, koja je i specijalista toksikološke hemije koja je, kako je istakao Aleksić, utemeljila laboratoriju za kriminalistiku koja je kasnije prerasla u Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Osnovan kao društvena organizacija za zaštitu životne sredine i duhovnog nasleđa, povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, od 1990. je izrastao u jednu od najuspešnijih ekoloških organizacija u Evropi, prema oceni nemačkih Zelenih izrečenoj nakon posete i uvida u programsko opredeljenje i postignute rezultate u svim oblastima njihovih aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.