Tri cilja slobodnog vremena

VIDEO K9: Odmor, razonoda i lični razvoj ciljevi su slobodnog vremena kojeg je, čini se, sve manje u današnje vreme, rekla je u našoj emisiji Otvoreni ekran doktorka Monika Papić, specijalistkinja medicine rada.

0
49

U trci između posla i obavljanja svkodnevnih obaveza, malo je vremena koje se može nazvati slobodnim, a koje se često potroši onako kako ne bi trebalo.

Stručnjaci kažu da bi se cilj slobodnog vremena mogao objasniti kroz njegovu ulogu, a ona je trojaka.

Lični razvoj je, prema rečima prim. dr sci. med. Monika Papić, specijalistkinje medicine rada. jedan od najkompleksnijih i najteže ostvarov ciljeva slobodnog vremena, kako pojedinca, tako i društva u celini.

Pojam slobodnog vremena prepoznat je još u antičko, robovlasničko doba, kada je imalo veliki značaj i služilo je za intelektualni razvoj, kazala je dr Papić. U srednjem veku ono je potpuno izgubilo svoj značaju, jer je centralna vrednost tada bio rad i sticanje materijalnih dobara, a slobodno vreme se smatralo dokolicom i besposličarenjem.

Tehnološki razvoj doveo je do situacije u kojoj se nalazimo danas, kada smo 24 sata povezani i u prilici da dobijamo informacije i komuniciramo, sam protok vremena čini se ubrzanim, a slobodno vreme kao takvo teže prepoznatljivo. Kako će ono biti iskorišćeno zavisi od individualnih potreba svake osobe, ali pri tom ne bi trebalo izgubiti iz vida njegovu osnovnu namenu, odmor, razonodu i lični razvoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.