Trg Dortmunda u Novom Sadu

VIDEO K9: Novi Sad je dobio Trg Dortmunda, u čast 40 godina od bratimljenja dva grada.

0
57

U Novom Sadu je svečano otkrivena tabla sa nazivom Trg Dortmunda u čast četrdeset godina od potpisivanja Povelje o bratimljenju dva grada. Tablu su otkrili gradonačelnici Novog Sada i tog nemačkog grada.
Veza koja postoji između Novog Sada i Dortmunda zove se iskreno prijateljstvo. Danas zajedno sa našim prijateljima iz tog nemačkog grada, otkrivamo tablu sa natpisom nove ulice, odnosno trga u našem gradu, a to je Trg Dortmunda. Pre nekoliko godina, svečano je otvoren Novosadski trg u samom srcu Dortmunda, a pored geografskih odrednica, takođe i zasluge prijatelja jednog grada treba da se poštuju i da im se da na značaju. Na taj način, posthumno, neki ljudi ostaju zapisani u istoriji grada. To je slučaj i sa novim nazivom ulice u Veterniku, koji je vezan za priču o našim pobratimskim odnosima.

Trg Dortmunda, grada pobratimu Novog Sada od 1982. godine, nalazi se ispred JVP „Vode Vojvodine“, pored Trga neznanog junaka. Inače, u tom nemačkom gradu, koji ima oko 600.000 stanovnika i od Novog Sada je udaljen oko 1.500 kilometara, već pet godina nalazi se Novosadski trg (Platz von Novi Sad), nazvan tako, u ime uspešne saradnje dva grada.

Tokom posete Novom Sadu, delegacija Dortmunda je sa domaćinima obišla i istaknute kulturno-istorijske znamenitosti grada, upoznala se bliže sa sadržajima koje nudi Evropska prestonica kulture u godini titule, a pored sastanka dva gradonačelnika u Gradskoj kući, upriličeno je i simbolično otkrivanje naziva ulice počasne građanke Novog Sada Hanelore Lamhe, u Veterniku, u blizini kružnog toka.

Danas smo, kao građani Dortmunda, veoma ponosni, jer možemo da kažemo da imamo naš trg u Novom Sadu. To je izraz prijateljstva i saradnje naših gradova, koji želimo da negujemo i u budućnosti. Drago nam je da smo povezani sa Novim Sadom koji je lep i stalno se razvija. To ide i uz Dortmund, koji stalno teži ka novom. Dok je Novi Sad prestonica  Evrope u kulturi, Dortmund je trenutno prestonica inovacija u Evropi. Ako posmatrate spojeno te dve titule, pred sobom ćete videti dušu naše saradnje. Zato smo i razgovarali o budućnosti u kulturi, u oblasti sporta i omladine, kao i o ulaganju u razvoj tehnologije

Gradonačelnici su, tokom ove posete, između ostalog, razgovarali i o mogućnosti da Dortmund, po ugledu na Novi Sad, osnuje festival poput Egzita, a razmenjena su i iskustva vezana za energente i funkcionisanje javnog sektora, u ovo izazovno vreme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.