Tretmani protiv komaraca do 9. oktobra

VIDEO K9: Ciklonizacija je u subotu počela novu seriju tretmana protiv komaraca na području našeg grada i okolnih mesta, koja će dobro ći s obzirom na sve veći broj obolelih od groznice zapadnog Nila u Vojvodini.

0
143

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u našoj pokrajini je do petka registrovan 51 potvrđen slučaj obolevanja od groznice zapadnog Nila sa prebivalištem u svim okruzima, a najviše ih je, 22, iz Južnobačkog.

Groznica zapadnog Nila se na našem podneblju registruje u periodu od juna do novembra. Period od uboda inficiranog komarca do pojave bolesti traje od 2 do 14 dana. Kod oko 20% inficiranih javlja se blaga bolest, slična gripu, dok se teže forme javljaju kod manje od 1% zaraženih.

Kraj avgusta i septembar je sezona širenja zaraze ovim virusom, kažu u Ciklonizaciji.

Ovih dana Ciklonizacija je počela tretmane protiv komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha koji će na području Novog Sada, u danima kada to vremenski uslovi dozvoljavaju, biti izvođeni do 9. oktobra.

Tretmani protiv komaraca izvode se preparatima čije dejstvo traje jedan dan i toksični su za pčele, pa je košnice potrebno zatvoriti ili ukloniti najmanje pet kilometara od mesta tretiranja. Kako bi se u svojim domovima zaštitili od komaraca, građani bi, pre svega, trebali prestati da ih gaje.

Ciklonizacija ovog 26. septembra uveče izvodi tretmane iz vazduha i sa zemlje protiv odraslih formi komaraca na područjima Novog Sada, Temerina i Sente.

U našem gradu upriobalju Dunava, levom obalom od Kamenjara do DTD kanala i desnom od Sremske Kamenice do Petrovaradina, a tretman sa zemlje obuhvata zone koje nastavljaju na zonu avio tretmana na području Limana.

Na teritoriji Sente, avio tretman obuhvata deo uz reku Tisu, dok je ostatak opštine tretran ULV generatorima sa zemlje.

Helikopterski tretman u Temerinu obuhvat zaštitne zone ovog naselja, a preostali Ciklonizacija pokriva tretmanima sa zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.