Trenutno samo koristi od NATO-a

VIDEO K9: Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i NATO-a, koji je u petak popisao predsednik Tomislav Nikolić izazvao je brojne komentare, pa i proteste u javnosti. Polemike oko ovog potpisivanja su suvišne, rekao je prof dr Zoran Dragišić sa beogradskog Fakulteta bezbednosti u emisiji Press presek, s obzirom da je u pitanju običan tehnički sporazum proistekao iz strateškog opredeljenja Srbije za saradnju sa ovim vojnim savezom.

543

Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a, koji je u petak popisao predsednik Srbije, proistekao je iz programa Partnerstvo za mir, podsetio je Dragišić koji je dodao da bi bilo bi čudno da ga Nikolić nije potpisao.

“Proistekao je, dakle, iz našeg strateškog opredeljenja koje imamo, praktično, od 2006. godine. Ne treba zaboraviti da je SR Jugoslavija, odnosno, SCG, već posle 2000. godine pristupila programu Partnerstvo za mir i da smo mi već dugo povezani sa NATO alijansom kroz taj sporazum”, podsetio je Dragišić.

U pitanju je običan, tehnički sporazum i nije jasno zašto je izazvao toliko polemike u javnosti, naročito u redovima desno orijentisanih partija, rekao je Dragišić. On je podsetio da Srbija kroz potpisani IPAP sporazum od pre godinu dana ima najveći mogući stepen saradnje sa NATO-om koji može da ima jedna država koja nije članica ove alijanse.

“Ali, opet napominjem, u tom IPAP-u, u preambuli stoji da Srbija neće tražiti članstvo u NATO-u i da nema aspiracije da postane njegova punopravna članica. Dakle, ja ne znam kome pozicija Srbije u ovom trenutku nije jasna”, rekao je Dragišić.

Od saradnje sa NATO-om Srbija za sada ima samo koristi, pre svega zbog njihove prisutnosti i zaštite naših građana i imovine na Kosovu, naveo je Dragišić. Na kraju, postoji čitav niz uslova koje pre ulaska u NATO mora da ispuni zemlja koja želi da postane članica ovog vojnog saveza.

A takva želja, zaključio je Dragišić, za sada ne postoji ni u našem političkom vrhu, niti među političkim stranka, a ni među građanima Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.