Treće poskupljenje struje?

VIDEO K9: Račun za struju je u 2021. godini uvećan ne jednom već čak tri puta, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača, a pri tom su, kako kažu prekršena i neka potrošačka prava.

0
16

Od 1. februara potrošači u Srbiji plaćaju struju skuplju za 3,4 odsto. Ovo, međutim, nije prvo poskupljenje tog energenta u 2021. godini kako to kažu u EPS-u, već zapravo treće, tvrde udruženja za zaštitu potrošača.

Podsećaju da je Uredbom o uvećanju posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021, od 1. januara račun za struju uvećan za 0,093 dinara po kilovatu, na 0,437 dinara po kilovatu.

Drugo poskupljenje, takođe u obračunu za januara, ogleda se u nametu pod nazivom naknada za obnovljive izvore energije. Pri tome je, kažu u Asocijaciji potrošača Srbije, došlo do kršenja potrošačkih prava.  

Cene po kojima JP EPS prodaje električnu energiju krajnjim kupcimaza garantovano snabdevanje formirane su na osnovu određene metodologije i regulisane su, kaže Jovanka Nikolić, pravna savetnica APOS-a.

Nikolić je istakla da je za svakog potrošača važno da zna, kako bi mogao da brani svoja prava, da je Zakon o zaštiti potrpšača krovni zakon i iznad je svih navedenih zakona u nekoj oblasti koja se odnosi na potrošače i korisnike usluga, što znači i iznad Zakona o energetici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.