Trči i pobedi razliku

VIDEO K9: "Trči sa mnom, a ne za mene" naziv je mini maratona koji je održan juče u Futoškom parku u organizaciji Kluba studenata specijalne edukacije i rehabilitacije, a povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom. Učesnici trke bili su sve osobe dobre volje, a pozvani su i članovi Udruženja za podršku osoba sa Daunovim sindromom.

0
661

Daunov sindrom je najčešća trizomija koja se javlja i najčešći je poremećaj kod dece koja imaju poremećaj u razvoju.

Osobe sa Daunovim sindromom, iako su ometene u razvoju i usporene, kako u intelektualnom, tako i u fizičkom smislu, ipak nisu nesposobne da se integrišu u društvo.

“Oni, kao i sva druga deca, imaju opciju da budu uključeni u inkluziju, s obzirom da su roditelji ti koji donose poslednju odluku da li će njihovo dete pohađati školu, ali generalno, sam pojam inkluzije kod nas u Srbiji kao takav nije zaživeo. Upravo kroz ovakve manifestacije nama je cilj da ih približimo građanstvu na najbolji mogući način. Pre svega socijalnom inkluzijom, tek onda obrazovnom”, rekla je Kristina Milosavljević iz Kluba studenata.

Odziv Novosađana bio je velik i svi koji su došli da isprate manifestaciju bili su i učesnici trke. Zanimljivo je da su volonteri nosili rasparane čarape koje su simbol i nose poruku Daunovog sindroma.

“Iskreno mislim da je simbolika zasnovana upravo na toj njihovoj trizomiji hromozoma, zbog tog trećeg para hromozoma, bi bila rasparana čarapa. Ja to više doživljavam kao njihovu prirodnu veselost, pošto su oni poprilično veseli i samim tim na ovaj dan svi bi trebalo da budem veseli, šareni i nasmejani i slavimo različitost, jer je svaki život vredan i to treba svi da znamo”, istakla je Milosavljević.

Učesnici trke imaju veoma visoku svest o Daunovom sindromu i rado su trčali zajedno s obolelim osobama od Daunovog sindroma.

Ovaj dan se u svetu obeležava na različite načine u svim razvijenim zemljama koje imaju visoku svest o Daunovom sindromu. Na štandu ispred starta bila je postavljena kutija za donacije, a novac će biti predat Udruženju za podršku osoba s Daunovim sindromom.

Takođe, pobednicima trke uručene su simbolične nagrade, a najvažnija poruka ove manifestacije bila je da svi prođu cilj i dobro se zabave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.