Traže duže zeleno svetlo na semaforima

VIDEO K9: Među brojnim predlozima udruženja i organizacija koje okupljaju osobe sa posebnim potrebama jeste i duže trajanje zelenog svetla na semaforima postavljenim na ključnim raskrsnicama u gradu.

0
699

Ovom inicijativom pzabavio se Savet za osobe sa posebnim potrebama Skupštine Novog Sada, koji je zatražio ocenu stručnjaka iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije o sprovođenju ove inicijative u praksi.

Savet za osobe sa posebnim potrebama gradskog parlamenta na današnjoj sednici razmotrio je dopis Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, povodom svog zahteva za određivanje stručnog lica u vezi sa radom semafora na frekventnim raskrsnicama u gradu.

“To su raskrsnice Bulevar Mihajla Pupina – Žarka Zrenjanina, potom Bulevar oslobođenja – Jevrejska kod Futoške pijace, Hajduk Veljkova – Narodnog fronta, Cara Dušana i semafor u Rumenki”, rekla je Sonja Radaković, predsednica Saveta za osobe sa posebnim potrebama.

 

Kako je pojašnjeno iz Odeljenja za razvoj i upravljanje saobraćajem, s obzirom da je brzina kretanja pešaka na pešačkim prelazima pprema standardu od 1 do 1,2 m/s, te imajući u vidu režim i gustinu saobraćaja, na nekima od ovih semafora moguća je izmena, odnosno, povećanje dužine trajanja zelenog svetla za pešake.

 

“Zaključci su doneti da u Narodnog fronta i Šekspirovoj ulici postoji mogućnost za produženje saobraćajne signalizacije, dakle za prelazak pešaka sa jedne strane na drugu, razdelno ostrvo, od 4 do 6 sekundi, a za ostale raskrsnice dobićemo odgovor naknadno od Gradske uprave za gređevinsko zemljište”, kaže Radaković. 

U Savetu očekuju da bi odgovor nadležne gradske uprave mogao stići u najskorije moguće vreme, navela je Radaković, s obzirom da standard za brzinu prelaska pešaka na raskrsnici od 1 m/s svakako nije dovoljan za prelazak sugrađana sa posebnim potrebama i onih u invalidskim kolicima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.